Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúsko: nič nie je vyriešené

.marína Gálisová .názory

Je jednoduché tešiť sa, keď voľby mohli dopadnúť aj horšie. V skutočnosti niet dôvodu na radosť. Alexander Van der Bellen má len to šťastie, že ho porovnávajú so svojím súperom.

Marína Gálisová

iste, keby boli Rakúšania zvolili Norberta Hofera, bolo by to zlé. Hofer zo Strany slobodných je populista nacionalistického typu. Ako prezident by bol dosť nepredvídateľný a napriek odhodlaniu byť prezidentom všetkých Rakúšanov by presadzoval najmä svoje názory, aj tie hraničiace s extrémizmom. Veľká časť Rakúšanov, najmä tých z väčších miest, by sa s jeho víťazstvom nezmierila. Politický rozkol v rakúskej spoločnosti by nadobudol novú hĺbku. A najmä by jeho zvolenie malo nepríjemnú symbolickú váhu – prvý raz od druhej svetovej vojny by sa v Rakúsku stal hlavou štátu politik tohto razenia. Pre Európu, v ktorej mnohé štáty zápasia s vlastnou odrodou populistov, by to bola nepríjemná správa.

Eugen Korda
Magda Vášáryová, bývalá veľvyslankyňa v Rakúsku, komentuje výsledok rakúskych volieb.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite