Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Procházka nezastavil Kotlebu

.lukáš Krivošík .názory

V roku 2012 zakopol Radoslav Procházka o spoločenský sentiment, ktorý neskôr úspešne osedlal Marian Kotleba. Prečo toho nebol schopný predseda Siete?

Lukáš Krivošík

veľa sa už popísalo o dôvodoch, pre ktoré sa ĽSNS podarilo dostať do parlamentu. Určite za to môže aj sklamanie voličov z toho, ako Smer naložil s obrovským mandátom po voľbách v roku 2012.

Ale aj ľavicovo-liberálna politická korektnosť intelektuálnych salónov, ktoré tu dlho pranierovali ako „fašizmus“, aj normálne názory drvivej väčšiny slovenského obyvateľstva. Takže toto slovo úplne stratilo svoju burcujúcu nástojčivosť.

No úspech strany Mariana Kotlebu je nepochybne aj dôsledkom zlyhania konzervatívnej pravice.

.alfa to pomenovala

Slovensku chýba robustná, asertívna a nápaditá kresťanskodemokratická strana na spôsob bavorskej CSU. Teda strana, ktorá je popri obsluhe svojich kmeňových voličov schopná eliminovať radikálov tým, že artikuluje (ale aj rieši) problémy ich potenciálnych voličov.

Vedenie KDH v závere svojej parlamentnej existencie pôsobilo ako spolok šedivých nezaujímavých funkcionárov. No Radoslav Procházka pred pár rokmi vzbudil dojem, že by takejto politickej objednávke vedel vyjsť v ústrety.

Spomínate si ešte na jeho manifest Alfa z roku 2012? Dokument s podnadpisom Silná spoločnosť, jednoduchý štát vtedy jasne pomenoval viaceré dlhodobo pociťované spoločenské neduhy:

Zdaňovanie všetkého, čo sa hýbe; bujnejúca byrokracia; snaha štátu nachytať a pokutovať bežných občanov aj za najbanálnejšie opomenutia a zároveň neschopnosť štátu riešiť veľké prípady rozkrádania verejných zdrojov... to všetko a omnoho viac pranieroval Procházka vo svojej Alfe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite