Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nacisti si trúfli aj na Shakespeara

.anton Vydra .názory

Vo Viedni sa pustili pravicoví radikáli do divadelnej hry Chránenci od Elfriede Jelinek, v ktorej účinkovali aj utečenci. To, že sú im tŕňom v oku práve divadlá, má svoje dejiny.

Anton Vydra

zatiaľ čo sa radikáli z rakúskeho hnutia Identitäre vo štvrtok 14. apríla pokúsili iba narušiť jedno divadelné predstavenie, vytiahnuť pritom nápis "Pokrytci", vykrikovať čosi o tom, že multi-kulti zabíja a zmiznúť hneď nato, ako ich diváci pískaním poslali kamsi preč, bývali aj časy krutejších zásahov proti divadlám a do divadelných predstavení. Stačilo mať trochu viac moci a už to šlo. A čím viac moc rástla, tým väčšmi sa dalo divadlá využívať, kontrolovať, zakazovať a ničiť tak ich pôvodné poslanie byť priestorom slobody.

Shakespearologička Jana Bžochová-Wild z Divadelnej fakulty VŠMU v Bratislave (ktorej pútavú esej o anglickom dramatikovi si budete môcť prečítať v najnovšom vydaní .týždňa) pripravila v roku 2015 zborník textov s názvom Zrkadlá (pre) doby a podtitulom Shakespeare v divadle strednej Európy. Hneď prvý príspevok napísal Ludwig Schnauder z Inštitútu anglistiky na Viedenskej univerzite. Zaoberá sa v ňom inscenovaním Kupca benátskeho v ére nacizmu. O tejto Shakespearovej hre sa často hovorí, že je typickým príkladom toho, ako sa dá ideologicky znetvoriť umelecké dielo tak, aby to vyhovovalo nejakému politickému režimu.

Jednou z hlavných postáv Kupca benátskeho je žid Shylock, ktorý ani u Shakespeara nemá (aspoň na začiatku hry) najpríjemnejšie ľudské vlastnosti. No z pôvodne neľudskej beštie sa časom stane tragická postava, s ktorou možno mať aj súcit. U Shakespeara to nie je nič prekvapujúce: v jeho hrách sa stáva často, že sa v polovici predstavenia menia okolnosti, a to, čo bolo predtým biele, sa na konci stane čiernym. A naopak. Lenže ak chcete, aby Shylock vyznel zle od začiatku do konca, musíte s tou hrou niečo spraviť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite