Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bruselský utorok

.anton Vydra .názory

Údaje sú už viac-menej ustálené: 31 mŕtvych, 260 zranených, útoky sa odohrali na letisku a v metre neďaleko budov EÚ. O útoku sa tušilo už predtým, no nepodarilo sa mu predísť.

Anton Vydra

dvoch z útočníkov už identifikovali: bratov Ibrahima a Khalida Bakraoui, tretím podozrivým je Najim Laachraoui. K útokom sa jasne prihlásil Islamský štát. Jan Jambon, belgický minister vnútra, vyhlásil trojdňový národný smútok. V krajine platí najvyšší, štvrtý bezpečnostný stupeň. Život v krajine na chvíľu ustal v paralýze. Nastáva čas na reflexie.

Šéfredaktor francúzskeho Le Monde Jérôme Fenoglio začal svoj dnešný editoriál takto: „Tentoraz je to Brusel, srdce Európy, na ktoré udreli islamistickí teroristi. Zamerali sa na toto slobodné mesto, kde humor, nevážnosť, belgický zvyk nebrať sa príliš vážne stojí v protiklade k tomu, čo si vo svojich hlavách nosia títo barbari: istoty náloží v batožine, nenávisť k iným, násilie tých, ktorí sú čistí‘. Smrtonosný zmätok, ktorý šíria džihádisti, je protikladom k tomu, čo reprezentuje kozmopolitný Brusel. Hlavné mesto európskeho projektu sa pre nich stalo symbolickým terčom.“

„Útok islamského terorizmu bol neodvratný. Je strašné napísať to, no na utorkové udalosti sme boli takmer ‚pripravení‘.“

Netrvalo dlho a opätovne sa pozdvihli hlasy, ako celú situáciu „rýchlo a spoľahlivo“ vyriešiť. Zbombardovať mestá pod správou Islamského štátu – Absurdita!, kričí Fenoglio. A potom sú tu rýchle návrhy Národného frontu či Donalda Trumpa a iných podobných, že treba urýchlene uzavrieť európske hranice – Klamné zjednodušenie!, odpovedá Fenoglio: „Počas bitky sú nám predavači ilúzií nanič.“ Cestu vidí v dvojakom postoji: v posilnení koordinácie európskych policajných a informačných zložiek na jednej strane a v zmene prístupu Európy ku kríze na Blízkom východe na druhej. Európa tam podľa neho nesmie absentovať, pretože jej to iba pridáva na zraniteľnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite