Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako chutí zrada

.michal Magušin .názory

Verejnosť na sociálnych sieťach označila poslancov Mosta a Siete za zradcov a dala im pocítiť svoj hnev. Ide len o krátke vzplanutie bez dlhodobých následkov?

Michal Magušin

len trochu fantázie stačí na vtesnanie politickej zrady Mosta a Siete do modelu spracovávania traumy od švajčiarskej psychiatričky Elisabeth Kübler-Rossovej.

V prvej fáze prichádza odmietnutie, že sa niečo také vôbec stalo. Vyzerá to asi takto: Most a Sieť sa po sneme SNS síce bleskurýchle rozhodli rokovať so Smerom, ale nakoniec to k spoločnej vláde nebude viesť. Strany by to predsa na konci dňa potopilo. A hlavne, je medzi nimi dosť statočných poslancov. Zo Siete odídu štyria, z Mostu piati a 76 poslancov je už príliš krehká väčšina na vládnutie.

Miroslav Beblavý najskôr nechce prijať, že niečo také je vôbec možné. „V pondelok na rokovaní predsedníctva som to pochopil, ale nemal som ešte uplnú istotu. V utorok ráno pri čítaní Nového Času som tomu uveril definitívne.“ Štipka nádeje mu ale zostala, preto zakladá facebookovú platformu #Nie v mojom mene a hlása: „Podpíšte výzvu, ktorá ešte môže zastaviť vládu Smeru!“

Fedor Flašík: „Ešte pár rituálnych tancov, pár urazených poslancov, pár múdrych komentárov a ide sa nato. Cca 80 poslancov to istí. Ja len aby sa vedelo.“

„Môžete vymeniť manžela, presťahovať sa, zbohatnúť, schudobnieť...svedomie však máte iba jedno...ale asi je vám to jedno,“ píše na facebook Lucie Žitňanskej Tomáš Krátky. „Morálna samovražda v priamom prenose a s úsmevom. Držte sa. Už ale bez mojej úcty. Zbohom,“ lúči sa Dávid Bořuta s Žitňanskou, ktorej donedávna veril. Tieto komentáre pod statusom, v ktorom Žitňanská odmieta Matovičove podozrenia o zákulisných vyjednávaniach Mosta so Smerom, sú ešte tým najjemnejším vyjadrením hnevu - druhej fázy vyrovnávania sa s traumou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite