Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Š. Hríb: SNS chce Fica. A vy z Mostu a Siete?

.štefan Hríb .názory

Slová v politike stratili váhu. Ale ak sa má brať vážne vyhlásenie zo snemu SNS, že táto strana nepôjde do pravicovej vlády, potom sa ním práve začala dráma v dvoch iných stranách.

Štefan Hríb

.ak vyhlásenie možno brať vážne, potom SNS nechce, aby akákoľvek iná zostava, než tá so Smerom na čele mala šancu zostaviť väčšinovú vládu. Tým sa SNS užitočne zadefinovala. Prihlásila sa k silám, ktoré urobili zo Slovenska územie, na ktorom nevíťazí spravodlivosť a zákon, ale moc a kšefty v pozadí. SNS sa teda pridala k únoscom štátu. Definitívne tým tiež odpovedala na otázku, či sa rozlúčila so slotovským chápaním politiky ako biznisu. Nerozlúčila. Odteraz treba výsledok volieb chápať tak, že koncept štátu ako koristi získal vo voľbách nie 28, ale až 37 percent hlasov a v parlamente ho bude zastupovať nie 49, ale rovno 64 poslancov.

„Vyhlásenie zo snemu SNS teda ešte samo osebe neznamená triumf oligarchov a pokračovanie únosu tohto štátu. Znamená len ďalšiu dramatickú skúšku charakterov napravo od stredu.“

Lenže na to, aby lúpežnícky koncept štátu znovu prevážil spravodlivosť, budú jeho architekti v pozadí potrebovať ešte najmenej dvanásť hlasov. Nestačí teda už dávnejšie predpripravený a úplne zdiskreditovaný Procházka, potrebný je ešte Bugár. Jeho okamžité vyhlásenie po sneme SNS, že určite odmieta úradnícku vládu a predčasné voľby, znamená jediné – Most neodmieta vstup do vlády so Smerom a SNS. Bugár bude teraz veľa hovoriť o zodpovednosti, stabilite, predsedaní EÚ a hrádzi voči extrému, ale podstatu už nezakryje.

Takže je takmer jasno. Pokračovanie únosu štátu môže získať nielen podporu 64 poslancov Smeru a SNS, ale aj 21 poslancov Mostu a Siete, čím sa tento koncept dostane k pohodlnej väčšine 85 poslancov v parlamente.

Lenže tu sa začína dráma dvoch strán. Poslanec Siete Beblavý už oznámil, že ak pôjde jeho strana so Smerom, opustí ju. Z 85 je teda už dnes len 84 hlasov. Podľa informácií zvnútra Siete by Beblavého nasledovali ďalší traja poslanci, takže unesenému štátu ostáva už len 81 hlasov. Ďalej – poslanec Mostu Zsolt Simon mi krátko pred voľbami v rozhovore verejne zaručil, že ak by šiel Most so Smerom, nebude sa s tým môcť stotožniť a nebude to jeho cesta. Medzi zvolenými poslancami Mostu je aj František Šebej a Lucia Žitňanská, u ktorých očakávam rovnakú reakciu. Zvolený bol tiež Peter Kresák, právnik, u ktorého je právny štát dôležitou prioritou a Ivan Švejna, ekonóm voľného trhu. Ak sa aj títo dvaja zachovajú v súlade so svojím presvedčením, unesený štát sa dostáva na hranicu 76 poslancov, a to je už počet, s ktorým nemožno dlhodobo vládnuť.

Vyhlásenie zo snemu SNS teda ešte samo osebe neznamená triumf oligarchov a pokračovanie únosu tohto štátu. Znamená len ďalšiu dramatickú skúšku charakterov napravo od stredu.

Teraz len nanovo zistíme, kto je kto a s kým sa dá počítať.


Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite