Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo môžu Slováci čakať od Trumpa

.marína Gálisová .názory

Ten pocit, keď si človek uvedomí, že prezidentské voľby za veľkou mlákou, sa dotýkajú aj nášho malého slovenského rybníčka... Ale uvedomiť si to treba, je to totiž tak. ​

Marína Gálisová

je už hádam jasné, že Donald Trump nie je recesistický kandidát. Tento muž má reálnu šancu stať sa americkým prezidentom. O tom, či je to pre Ameriku dobre, alebo zle, sa ťuká do klávesníc dňom i nocou. Položili ste si už ale otázku, čo to znamená pre Slovensko? Čo by Donald Trump ako prezident USA znamenal pre nás?

„Alebo je celkom možné, že Západ nad nami zlomí palicu, či podľahne tlaku z Kremľa a prenechá nás Východu. Pre Východ budeme vítanou korisťou, tak ako sme ňou už v dejinách boli. “

Slovensko je súčasťou istého geopolitického priestoru a ten je momentálne vystavený protichodným silám. Naša krajina sa ešte nachádza v siločiarach Západu, čo je pozitívum pre zachovanie toho, čo je v našom priestore civilizované a dobré. No nie je isté, či v týchto siločiarach zostaneme. Je celkom možné, že sa z ich vplyvu odtrhneme aj sami, ak zvíťazí to, čo je v tomto priestore necivilizované a zlé. (Niežeby inde nič zlé a necivilizované nebolo, ale krajiny v hraničných priestoroch, akým je aj stredná Európa, majú smolu, že ich necivilizované a horšie črty ľahšie a prudšie strhnú k neželateľnému vývoju.)

Alebo je celkom možné, že Západ nad nami zlomí palicu, či podľahne tlaku z Kremľa a prenechá nás Východu. Pre Východ budeme vítanou korisťou, tak ako sme ňou už v dejinách boli. Východ sa posilní, ale na náš účet. My budeme oslabení, menej slobodní, časom úplne neslobodní a hospodársky sa v podstate staneme opäť využívanou kolóniou ako za čias RVHP.

O toto sa Východ, zosobnený Putinovým Ruskom, už dlhšie usiluje, ale zatiaľ má jeho snaha skôr propagandistickú a rozoštvávaciu podobu. Rusko si nás môže skutočne stiahnuť do svojej sféry vplyvu len vtedy, ak sa zmení súčasná konštelácia síl. Teda, ak sa Spojené štáty rozhodnú mocensky a vojensky opustiť Európu a prenechať ju – najmä jej východnú a strednú časť – Rusku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite