Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mal som pravdu s Kotlebom. A ďalej?

.andrej Bán .názory

Za normálnych okolností by ma tešilo, že to, čo som napísal už v piatok o Kotlebovi a Slovensku, bol správny odhad a to isté by som napísal aj dnes. Treba ísť ale ďalej.

Andrej Bán

iba tri veci, vážení.

Po prvé, Kotlebu nevolili iba extrémisti. Je to presne naopak, fašisti (mám ich opäť menovať?) na jeho kandidátke sa neprekrúžkovali. Tvrdím, že Kotlebu volia ľudia naprieč Slovenskom a naprieč všetkými mysliteľnými kategóriami. Majú v sebe hnev aj nenávisť, no nie sú to najmä extrémisti.

Hnev (na Fica aj na opozíciu, na ľudí odtrhnutýchod reality v Bratislave, na mainstreamové médiá, na elity atď.) môže byť oprávnený či neoprávnený, nenávisť nie je oprávnená nikdy. Tak ako nepotrebujeme ministerstvo propagandy (zatiaľ?), nepotrebujeme ani ministerstvo antipropagandy.

S extrémizmom je extrémne ťažký boj práve preto, že už boj s ním mu dodá legitimitu. No iná cesta nie je. Kotlebovi voliči sú ignorovaní, zabudnutí ľudia, ktorí prehovorili už dávno na sociálnych sieťach a kto chcel, mohol ich počuť. Aj prostredníctvom podpory katolíckych kňazov či dokonca bývalých disidentov kotlebovcom, ktorú síce Konferencia biskupov Slovenska zľahčovala, no Kotlebovi tak spoluvydláždila cestu. Aj prostredníctvom ignorovaných prieskumov medzi stredoškolákmi. Aj cez akceptovanie podpisu šiestich jeho ľudí pod Deklaráciu za rodinu. Aj cez idiotské moratórium na výskumy verejnej mienky. Aj cez pozvanie fašistu do diskusie RTVS. No najmä, aj cez všeobecnú akceptáciu jeho strany v politickom zápase.

Nielen Fico, jeho štvanie a vytváranie strachu, čo je teraz najpopulárnejšia mantra, vyniesli Kotlebu. Extrémizmu otvára cestu hlavne mlčanie a akceptácia. Vždy. Aj v Nemecku v 30. rokoch, aj dnes u nás.

Po druhé, šestnásť rokov (1989 – 2005) som robil fotografickú knihu Iné Slovensko. Túto krajinu mám „prelezenú“ a poznám ju ako málokto, to vedia aj tí, čo so mnou nesúhlasia. Mám ľudí na Slovensku rád a usilujem sa im rozumieť. Dám vám všetkým dobrú radu. Predtým ako „blbých Slovákov“ šmahom ruky teraz odsúdite za Kotlebu (a iných), skúste to aj vy. Choďte do terénu a hovorte s nimi ako ja. Uvažujem, že Mediálna škola .týždňa by nemala byť o utečencoch na Balkáne, ale o Jelšave, Brezne, Veľkom Krtíši či trebárs Orave.

Po tretie, je práve o päť minút dvanásť a do RTVS na prvú kľúčovú povolebnú debatu neprišiel Fico. Zbabelec.



Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite