Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bojovné štáty a „politika výkonu“

.anton Vydra .názory

Generálna konferencia UNESCO ešte v novembri vyhlásila rok 2016 za Aristotelov rok. Reagovala tým na 2400 rokov od narodenia veľkého filozofa zo Stageiry. A to mi čosi pripomenulo.

Anton Vydra

vo svojej Politike Aristoteles napísal, že „celý život sa delí na prácu a voľný čas, na vojnu a mier a z činností sú jedny nevyhnutné a užitočné, zatiaľ čo druhé sú krásne“. Na tomto tvrdení nie je samo osebe ešte nič zvláštne. Sú to tradičné komplementárne dvojice. Pracovný nápor vyvažuje voľný čas, ktorý Gréci nazývali scholé (áno, odtiaľ pochádza výraz „škola“; scholé nebol nijaký „day off“ či víkendový reset).

Takže pracovný výkon strieda a zároveň dopĺňa štúdium, ktoré prináša potešenie, hoci nie okamžitý profit. Naše každodenné zápasy majú zmysel len vtedy, keď ich dopĺňa teoretická (ignoranti by povedali „jalová“) reflexia toho, ako a prečo vlastne robíme to, čo robíme. A aktivity, ktorým sa venujeme, sa delia na „to, čo treba“ a na „to, čo nás teší“.

„Vládnuť slobodným je krajšie než vládnuť otrokom.“

No a?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite