Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetko najlepšie, drahé Slovensko!

.iva Mrvová .názory

Filozofovať, či bolo rozdelenie Československa dobrým krokom, je už trochu nadbytočná nuda. Pravidlá sú nastavené a karty sa rozdali. Teraz ide o dnešok.

Iva Mrvová

narodenie a úvod samostatnej existencie našej krajiny bol dramatický a ak mnohí dúfali, že je plne za nami, paralely so súčasnosťou nepustia. Sebaľútosť a vyratúvanie negatív je fajn, no poďme ďalej. Čo by sme zaželali Slovensku k jeho výročiu?

V prvom rade krátko k mladým. Vo svojom okolí vnímam dve prevažujúce skupiny. Jedni sú tí, ktorých zabil genetický konformizmus. Majú od rodičov vštepené, aby príliš nevytŕčali, nevymýšľali a sledovali nalinkovanú trajektóriu. Nič tak nepokazia, nikoho nerozčúlia. Je to naučená garancia, ako sa vyhnúť problémom a toto socialistické dedičstvo miesto okamžitého umŕtvenia neraz posúvajú ďalej. Škoda, genetický konformizmus pohlcuje talenty, ktoré sa často utopia v strachu. A práve tie každá krajina pre vlastnú dynamiku nevyhnutne potrebuje. Ako prvé zaželajme Slovensku odvahu urobiť hrubú čiaru za svojou šedivou minulosťou.

„Oddeľovanie dvoch strán, masy a elít, je záležitosť pomerne logická. Zbavuje zodpovednosti. Kompetentní, a teda zodpovední, sú tí druhí.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite