Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spor ekonómov o Hviezdne vojny

.lukáš Krivošík .názory

Do našich kín prichádza film Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza. Tento kultúrny fenomén je témou aj pre ekonómov rôzneho zafarbenia.

Lukáš Krivošík

keby sme zistili, že mimozemšťania plánujú zaútočiť na Zem a začali by sme masívne zbrojiť, aby sme sa vysporiadali s touto hrozbou, pričom obavy z inflácie a rozpočtových schodkov by ustúpili do úzadia, terajšia stagnácia by skončila do šiestich mesiacov,“ povedal v roku 2011 ľavicový ekonóm Paul Krugman. Neodvolával sa pri tom na Hviezdne vojny, ale na epizódu zo seriálu Twilight Zone.

V roku 2012 zverejnil portál Zero Hedge článok Tylera Durdena s dlhočizným názvom Skromný návrh ako podporiť americké HDP 852-kvadriliónmi dolárov: Postavme imperiálnu Hviezdu smrti. Durden tu Krugmanovu logiku dotiahol do absurdity. Vo svojom článku zosmiešňuje keynesiánsky prístup k ekonomike, podľa ktorého jej naštartovaniu najlepšie poslúžia deficitne financované štátne výdavky na rôzne verejné projekty.

Durden navrhuje financovať stavbu Hviezdy smrti, ktorá je schopná ničiť celé planéty, vydaním dlhopisov. HDP Spojených štátov by to zväčšilo 56-tisíc krát. „Americkí občania by sa stali najbohatšími (samozrejme nominálne, lebo to je jediné, o čo ide) nielen na svete, ale potenciálne v celej známej galaxii a to cez noc,“ píše.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite