Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako by vyzeral štrajk ajťákov?

.filip Olšovský .názory

Ľudia z výzvy slovensko.digital pridávajú na aktivite a začiatkom týždňa prišli s ilustrujúcim videom. Skvelý nápad. Neviem sa však ubrániť dojmu, že začali zo zlého konca.

Filip Olšovský

oPIS je nepochybne jednou z najväčších zlodejín ostatných rokov, na ktorej dôsledky narazíte prakticky pri každom kontakte s ľuďmi z IT sektora. Neexistuje programátor, ktorý by o OPIS-e nepočul a nežil s povedomím o tom, do akej nepredstaviteľnej miery sa ešte aj v dnešnej dobe dokážu rozhadzovať štátne peniaze. Väčšina ajťákov sa so systémom, do ktorého aj tak takmer nikto zvonka nevidí, zmierila. Svedomitá menšina spustila výzvu slovensko.digital. A snaží sa vysvetľovať.

Začína sa to peniazmi. Kopou peňazí, ktorá je vraj v päťdesiateurových bankovkách vysoká ako Kriváň. Dobre, to množstvo je teraz určite omnoho lepšie predstaviteľné. No nie je pointou. Podstata problému nie je v tom, že si obyčajní ľudia nevedia predstaviť, koľko je miliarda eur. Nevedia a pravdepodobne ani nikdy nebudú vedieť. Pointa toho, prečo ešte neexistuje skutočný verejný tlak a zárodok stavovských sympatií ľudí mimo systému, tkvie v niečom inom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite