Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nechuť k zmene je strachom zo slobody

.anton Vydra .názory

Hovorí sa, že strach má veľké oči. A naozaj má. Nielen vtedy, keď v obyčajnom tieni vidíme strašidlá, ale aj keď prestávame veriť, že ešte niečo môže zmeniť našu neblahú situáciu.

Anton Vydra

Keď prišiel november ’89, mal som jedenásť rokov a žil som v malom „červenom meste“ na severovýchode Slovenska. Vtedy som ešte videl na neďalekej budove OV KSS večer čo večer svietiť výraznú červenú päťcípu hviezdu. Neskôr, keď sa počas stavby nového rímskokatolíckeho kostola v tej istej budove dočasne konali bohoslužby, niektorí ľudia budovu ironicky premenovali na „Betlehem“. Dnes tam sídli cirkevná škola. Edward Hollis mal teda pravdu, keď v knihe Skrytý život budov tvrdil, že nech sú už úmysly architektov akékoľvek, budovy samy sa skôr či neskôr premenia a budú slúžiť iným než pôvodným cieľom.

Keď prišiel November, hrdo i naivne sme prichádzali do školy s trikolórou pripnutou na vetrovkách. Hľadeli na nás zmätené tváre našich učiteľov, ktorí nevedeli, či si niečo môžu dovoliť povedať, alebo či bude lepšie mlčať. Stretli sa tam vtedy dva svety: žiaci, ktorí rýchlo vnímali, že sa tu čosi dôležité rúca (hoci ešte sami len málo chápali, čo vlastne), a ich ustráchaní učitelia, paralyzovaní zmenou, ktorú nečakali. Lenže aj tie deti odrástli, začali pracovať, začlenili sa do rôznych komunít a kolektívov a mnohých postupne pohltil ten istý strach byť slobodnými, ktorý predtým ovládol ich učiteľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite