Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrdé Francúzsko, Viktor László je s tebou

.lukáš Krivošík .názory

Paríž zažil noc teroru. Ulice francúzskeho hlavného mesta boli zmáčané krvou desiatok nevinných. Krajinu galského kohúta to však nezlomí.

Lukáš Krivošík

Zdá sa, že dni ako ten včerajší sa v Európe stávajú novou normálnosťou. Len si zrekapitulujme podobné incidenty od začiatku roka:

Dňa 7. januára zomrelo 12 ľudí a 10 bolo zranených pri útoku na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo v Paríži.

Dňa 9. januára zomreli 4 ľudia a 9 bolo zranených pri dráme s rukojemníkmi v kóšer predajni v Porte de Vincennes na predmestí Paríža.

Dňa 14. februára zomreli 2 ľudia a 6 ich bolo zranených pri útokoch na kultúrne centrum a synagógu v dánskej Kodani.

Dňa 27. apríla zomrel 1 človek a 2 boli zranení pri útoku radikálneho islamistu na policajnú stanicu v bosnianskom meste Zvornik.

Dňa 26. júna zomrel 1 človek a 2 boli zranení pri útoku na chemickú továreň vo francúzskej obci Saint-Quentin-Fallavier. V rovnaký deň došlo k útoku na tuniskej pláži, pri ktorom zahynulo 38 prevažne európskych turistov.

Dňa 21. augusta boli 3 ľudia zranení pri útoku vo vlaku na trase Amsterdam – Brusel – Paríž. Obetiam na životoch zabránila duchaprítomnosť dvoch amerických vojakov na dovolenke a niekoľkých ďalších cestujúcich, ktorí včas premohli útočníka.

Čo všetky tieto udalosti spája, o tom asi netreba písať. Iróniou je, že práve v týchto dňoch dorazil do slovenských kníhkupectiev český preklad románu Podvolenie francúzskeho spisovateľa Michela Houellebecqa, ktorý prvý raz vyšiel akurát v deň útokov na Charlie Hebdo.

Jedno je však isté, Francúzsko sa nikdy nepodvolí. Ani zvyšok Európy. Keď som sa dopočul o útokoch, ktoré Paríž uvrhli do hrôzy, spomenul som si na legendárnu scénu z filmu Casablanca. Áno, tú s nacistickými dôstojníkmi, ktorí vyspevujú v bare pesničku Wacht am Rhein, kým demoralizovaní Francúzi klopia hlavy nad svojimi pohárikmi.

Jeden z hrdinov filmu, odbojár z Československa Viktor László, sa na to nemôže pozerať. Nechá zahrať Marseillaisu a svojím spevom strhne aj zvyšok osadenstva. Francúzskym civilistom tým vleje novú nádej, nové odhodlanie. Niet najmenších pochybností, že hrdí Francúzi vytrvajú aj v tejto najnovšej skúške. V myšlienkach a modlitbách sme s nimi.

Vive la France!

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite