Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nezmyselná vražda

.anton Vydra .názory

4. novembra 2005 skupina mužov ozbrojených boxermi a nožmi zavraždila študenta filozofie Daniela Tupého. Nikdy som o tom nepísal, no po 10 rokoch je to priam stavovská povinnosť.

Anton Vydra

Nechcem však písať ani o tej vražde, ani o Danielovi, ktorého som napokon vôbec nepoznal. Pôsobil som na inej univerzite. Chcem sa dotknúť inej veci: extrémizmu a neonacizmu, s ktorými tá vražda úzko súvisí. Pokiaľ ide o vyšetrovanie tejto nezmyselnej smrti, nič sa nezmenilo. No pokiaľ ide o neonacistické včleňovanie sa do spoločnosti, zmenilo sa až-až.

Nie je to len Kotleba a jeho prívrženci, ochrancovia a spoločníci. Sú to mnohí mladí ľudia, ktorí dnes študujú – a to hovorím úplne vážne – humanitné, spoločenské či politické vedy. Nebudú sa síce označovať za „náckov“ a o niektorých by ste na pohľad ani netušili, akým ideám sú oddaní. Sú však aj takí, ktorí prichádzajú na prednášky ocajchovaní nacistickými symbolmi od hlavy až po päty. Sú ako výstavné skrine najrozličnejších nacistických ideí a pseudoideí.

Keď pred nimi začnete hovoriť o Friedrichovi Nietzschem, významne spozornejú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite