Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Platiť či neplatiť za vedu?

.anton Vydra .názory

Nespokojnosť niektorých vedcov s poplatkami za prístup k vedeckým časopisom sa dá riešiť rôzne. Hlučnou revoltou, výmenou textov alebo publikovaním v Open Access časopisoch.

Anton Vydra

na internetovej stránke spravodajského servisu Quartz sa objavil článok s názvom Akademici si našli spôsob, ako sa zadarmo dostať k šialene drahým vedeckým textom. O dva dni neskôr text uverejnil aj The Atlantic, hoci s trochu upraveným názvom. Autorka článku Aamna Mohdin v ňom hovorí o novom hashtagu #icanhazpdf na Twiteri. Vďaka nemu si možno drobnou okľukou zaistiť prístup k akademickým textom grátis. Mohdin uvádza, že s hashtagom prišla neuropsychologička Andrea Kuszewski. Podľa nej sa vedci, ktorí si medzi sebou týmto spôsobom vymieňajú akademické texty, rozhodli pre určitý spôsob občianskej neposlušnosti. Tvrdí, že pritom „nejde o agresívny akt, ale len o spôsob, ako hovoriť o veciach, ktoré je načase zmeniť“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite