Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Historky z Turecka

.andrej Bán .názory

Kedysi písali novinári pre šéfov správy zo služobnej cesty. Túto milú tradíciu s režisérom Jarom Vojtekom oživujeme. Pre vás, čitateľov.

Andrej Bán

streda, 21. október
S kamošom režisérom Jarom Vojtekom sme prišli do Istanbulu nadránom autom. Je tu trochu iná doprava ako v BA, totálny chaos, no nikto nie je agresívny. Slovákov by som sem poslal ako taxikárov v Jarmushovom filme, skrotli by... Stretli sme sa so starými známymi: o. i. s bývalým holandským europoslancom, ktorý Turecko dôverne pozná, žije tu a dnes tu učí na univerzite, ako aj s UK novinárom, čo píše pre New York Times. Pred voľbami a po teroristických útokoch v Ankare je v krajine trochu dusno. Na noc ideme tisíc kilometrov k sýrskej hranici. Odkaz pre hovorcu MV SR pána Netíka: predstavte si, majú tu mešity aj plno moslimských utečencov. Istanbul je daždivý, no krásny – ako vždy. Ozveme sa.

štvrtok, 22. október
Po 2 700 km z BA sme s Jarom Vojtekom na turecko-sýrskej hranici. Presné názvy lokalít z bezpečnostných dôvodov neuvádzam. Vysvetlím neskôr, keď odtiaľto odídeme :) Hľadáme sýrskych utečencov. Aleppo je „za kopcom".

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite