Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Som za život. Tak prečo nepochodujem?

.juraj Kušnierik .názory

Život je veľký zázrak, nezaslúžený dar. Som presvedčený, že treba pomáhať tým, ktorých život je v ohrození: nenarodeným deťom, demenciou postihnutým starcom, ale napríklad aj utečencom blúdiacim Európou.

Juraj Kušnierik

To, že žiť je takmer vždy lepšie než nežiť, vedeli ľudia všetkých dôb a civilizácií. Veľké monoteistické náboženstvá sa zhodujú v tom, že život je dar od Boha a nemožno ho len tak niekomu odobrať. (Hneď však dodajme, že tie isté veľké monoteistické náboženstvá – teda judaizmus, islam a kresťanstvo – majú krvavé dejiny a v prípade istých podôb islamu aj prítomnosť, čo je jeden z veľkých náboženských paradoxov.)

Ďalšou vecou, na ktorej sa zhodujú nielen nábožní ľudia, ale všetci, ktorí počúvajú vlastné svedomie, je morálny imperatív ochrany bezbranných. Teda napríklad tých, ktorých život je ohrozený. A ťažko si predstaviť bezbrannejšieho jednotlivca než nenarodené dieťa. Vďaka modernej medicíne vieme, že v podstate už od počatia ide o človeka. Potrat preto nie je len obyčajný lekársky zákrok, ale prerušenie života (my kresťania žijeme v nádeji, že ide o dočasné “prerušenie,” že život bude vo večnosti pokračovať).


Vážim si preto ľudí, ktorí na nutnosť ochrany života detí pred narodením upozorňujú a robia množstvo rôznych krokov smerujúcich k tomu, aby takto “prerušených” životov bolo čo najmenej. Vďaka nim – a vďaka ľahko dostupnej a pomerne spoľahlivej antikoncepcii – je takýchto “prerušení” aj na Slovensku čoraz menej, čo je veľmi dobre.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite