Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Septembre mojej generácie

.filip Olšovský .názory

Už vyše týždeň sa každý deň pozerám na hromady tašiek s oblečením, ktorým sa snažíme nájsť nových majiteľov. Nadávam si, do čoho som sa to pustil. Hneď v zápätí to však prebije iný pocit.

Filip Olšovský

V Budapešti sme boli presne pred mesiacom. V tom čase sa o utečencoch na stanici Keleti písalo iba zriedka. Kde-tu sa objavil facebookový status s fotografiou na zemi ležiacich ľudí. Inak bol stále stredobodom imigrantskej témy plot na maďarsko-srbskej hranici a vytrvalé odmietanie kvót. V porovnaní s dnešnou situáciou úplná idylka. Napriek tomu to však vyzeralo tak, že skôr než o upokojenie situácie ide iba o dočasné opadnutie pozornosti. Minimálne tento pohľad sa nám potvrdil aj v Maďarsku.

S odstupom času si najviac spomínam na dve emócie. Prvou bolo zdesenie z výpovedí ľudí, s ktorými sme sa bavili. Je skutočne obrovský rozdiel v tom, či o akomsi Asadovi čítate v médiách alebo počujete jeho meno z úst človeka, ktorému vyvraždil polovicu rodiny. Je rozdiel pozerať sa na smutné fotografie ľudí ležiacich na studenej podlahe stanice a sledovať nad ránom dezorientované deti, ktoré sa na tej istej dlážke budia vedľa svojich rodičov.

Druhá emócia bola ešte silnejšia. Bol to ten pocit úplne najprimitívnejšej spolupatričnosti, o ktorej sa nedá písať bez klišé.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite