Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vraj fandím Putinovi

.filip Olšovský .názory

Uplynulý víkend sa začala nová sezóna najvyššej anglickej futbalovej súťaže. Washington Post vytvoril pomôcku, ktorá vám môže pomôcť pri dileme, komu fandiť. Má však jeden háčik.

Filip Olšovský

problém nastáva v prípade, ak už svojho favorita nejaký ten rok máte. Ľahko sa vám potom môže stať, že sa z článku Ishaana Tharoora, v ktorom prirovnáva trénerov anglických tímov k svetovým lídrom, dozviete, že váš tím trénuje Vladimir Putin. Ešte horší je moment, ktorý príde o pár sekúnd neskôr. Keď si uvedomíte, aké presné toto prirovnanie v skutočnosti je.

„Je známy svojou nemilosrdnosťou, chladnosťou a cynizmom. Novinári mu často zobú z ruky - rovnako zo strachu, ako z obdivu. Jeho úspech a moc sú neoddeliteľné od vplyvu a moci ruských oligarchov," píše sa chirurgicky presne v článku o spoločných znakoch ruského prezidenta a trénera londýnskej Chelsey Josého Mourinha. Takmer nikto, okrem ich vlastných občanov/hráčov/fanúšikov, ich nemá rád. Z každého svojho neúspechu vinia všetkých naokolo. Oni sa predsa nikdy nemýlia.

Mýlia sa však tí, ktorí sa v detstve rozhodli fandiť klubu s najkrajšími dresmi? Môžu za to, že ten klub o pár rokov neskôr kúpil Putinov kamarát a za trénera si už druhýkrát vybral portugalskú kópiu ruského despotu? Do akej miery je športové drukovanie ovplyvniteľné racionálnym uvažovaním?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite