Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Videoklipy sú mŕtve

.filip Olšovský .názory

„Video Killed the Radio Star," spieva sa v známej piesni britskej kapely The Buggles. Dnes to vyzerá tak, že blízko smrti je aj video. A je radosť sledovať to.

Filip Olšovský

Fakt číslo 1: Muzikantom klesajú tržby z predaja fyzických nosičov. Zatiaľ sa nenašiel model, ktorý by s týmto trendom nejako výrazne pohol. Návrat vinylov je kvapkou v mori a streamovacie služby, ktoré sa momentálne javia ako budúcnosť, platia muzikantom skôr smiešne drobné.

Fakt číslo 2: Hudobníci, ktorým je z princípu cudzie sťažovať sa na svoj osud či prosíkať o vrátenie zlatých časov u pánov politikov, vymýšľajú. Ušlé zisky z predaja CD-čiek sa snažia nahradiť niečím iným. Niektorí viac koncertujú, iní si na turné pozývajú sponzorov alebo si zakladajú vlastné značky oblečenia. Experimentujú.

„Odkedy prestala byť MTV hudobnou stanicou a všetko podstatné sa odohráva na youtube, vycítili muzikanti potrebu odlíšiť sa."

Fakt číslo 3: Z takýchto experimentov vznikajú skutočne zaujímavé veci. Okrem všetkých možných originálnych fundraisingových kampaní a koncertov na prapodivných miestach začínajú hudobníci experimentovať aj s vizuálnou stránkou svojej tvorby. Konkrétnejšie s tým, čomu sa kedysi zvyklo hovoriť videoklipy. No odkedy prestala byť MTV hudobnou stanicou a všetko podstatné sa odohráva na youtube, vycítili muzikanti potrebu odlíšiť sa. A začali vznikať diela, ktorých originalita často vyráža dych.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite