Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mám rád Albánsko

.andrej Bán .názory

Tragická správa o lúpežnej vražde dvoch českých turistov v horách na severe Albánska ma zastihla v Grécku. Po vlne internetových nezmyslov o tejto krajine musím reagovať.

Andrej Bán

Albánsko, teda krajinu orlov, mám rád, bol som tam na mnohých reportážach počas ciest do Kosova za ostatných šestnásť rokov. Asi najviac mi utkvela tá v roku 2009, keď sme sa s mojím tlmočníkom Ľuborom Králikom zo Slovenskej akadémie vied, ktorý ovláda aj albánsky jazyk, venovali téme krvnej pomsty. Tradičné obyčajové právo, ktorého korene siahajú do dávnej minulosti, tu má svoje pevné miesto dodnes. Ľudia v horách nerešpektovali štát, akýkoľvek.

Mali svoje zákony. Kruté, ale účinné. V Tirane som robil rozhovor s najslávnejším albánskym spisovateľom súčasnosti Ismailom Kadarem, ktorý okrem iného napísal na túto tému skvelý román Krvavý apríl (vyšiel v českom preklade). V horách severného Albánska sme navštívili planinu Orosh, jediné reálne miesto z Kadareho románu, kde sme hovorili s príslušníkmi rodu Bajraktariovcov.

Priznali, že ich predkovia vyberali krvnú daň v rámci tradícií krvnej pomsty. Najhorším zážitkom z tej cesty nebol rozhovor s dvoma sestrami, ktorých otec sedí kvôli krvnej pomste vo väzení, jeden brat je na úteku a druhý vo väzení, ale fakt, že stovky detí v dnešnom Albánsku nechodia z obavy pred krvnou pomstou do školy a učia sa doma. Ministerstvo školstva má pre ne špeciálne učebné osnovy.

Toto všetko a mnohé iné sa mi teraz vynára v hlave, keď čítam diskusie o tom, že Albánci sú teroristi, islamisti, zločinci a neviem čo všetko. Alebo keď v rozhlase počúvam, ako jedna slovenská cestovateľka hovorí, že pri vražde Čechov išlo pravdepodobne o krvnú pomstu. Preboha, ublíženie hosťovi je v albánskej tradícii najhorší zločin, horší ako vražda príbuzného.

A práve to sa trestá smrťou – vraha. Sú to nezmysly, tie naše hysterické diskusie. Jeden z mála rozumných názorov vyslovil Samo Marec, ktorý v Denníku N napísal, že tamojšia verzia islamu je umiernená a na severe krajiny žijú prevažne katolíci. Kto neverí, môže zájsť tisíc kilometrov z Bratislavy do Skadaru. Je tam katolícka katedrála, ktorá sa za čias komunistického vládcu Envera Hodžu využívala ako športová hala.

Áno, dejú sa tam aj hrozné veci a kriminalita je vyššia ako u nás. No určite tam nezabíjajú turistov na každom rohu. A najmä, Albánci vraždu Čechov ostro odsúdili: v Skadare aj v Tirane si uctili ich pamiatku, pochodovali na ich počesť, pálili sviečky. Jeden zo zmierovateľov v rámci tradície krvnej pomsty (aj takí ľudia tam žijú) sa vyslovil, že vrah Čechov by mal byť na výstrahu obesený, jeho rodina vyhnaná z dediny a ich dom zničený. Vrahom je pritom 20-ročný mladík, ktorý bol už v minulosti odsúdený za spoluúčasť na vražde chlapca pre zlatý prívesok. Z väzenia ho prepustili len nedávno.

Albánsko mám rád, je to krásna krajina a žijú tam pohostinní ľudia. Aj medzi nimi sú darebáci. Tak ako medzi nami.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite