Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sú Lipšic s Matovičom alternatívou k Ficovi?

.jozef Majchrák .názory

Avizovaná predvolebná spolupráca Daniela Lipšica a Igora Matoviča je v zásade dobrou správou. Ukazuje, že v rozbitej opozícii je vôľa spolupracovať a zabrániť prepadnutiu hlasov.

Jozef Majchrák

Otázkou je, či rieši to najdôležitejšie - odstavenie Roberta Fica od moci.

Politické spojenectvo Lipšicovej strany Nova a Obyčajných ľudí Igora Matoviča pred parlamentnými voľbami dáva logiku. Z pohľadu obidvoch politických subjektov.

Ak chce Daniel Lipšic v parlamentnej politike pokračovať, nemohol ísť do volieb samostatne a musel hľadať silnejšieho spojenca, ktorý by mu zaručil prekročenie hranice potrebnej na vstup do Národnej rady. Igor Matovič je preňho prijateľným partnerom. Partnerstvo Novy a OĽaNO nie je žiadnou ideologickou piruetou, obidvoch politikov spája ako konzervatívnejší pohľad na svet, tak aj dôraz na tému boja proti korupcii. Spolupráca s Obyčajnými ľuďmi je navyše pre Lipšica určite dôstojnejším riešením ako kajúcny návrat do lona rodného KDH, ktorý mu nepriamo ponúkal Ján Figeľ.

Koalícia so stranou Nova prináša benefity aj pre Matoviča. Robí z neho silnejšieho politického hráča a demonštruje, že predsa len nie je celkom bez potenciálu spájať. Pre veľkú časť najmä konzervatívnejších politikov OĽaNO je tento model tiež oveľa schodnejší ako koalícia s liberálnou SaS. Zanedbateľný nie je ani synergický efekt tohto spojenia, ktorý naznačujú prvé prieskumy verejnej mienky. Tu však treba byť ešte opatrný.

Oslavné komentáre o druhej najsilnejšej politickej strane po Smere, sú totiž predčasné. Nielen preto, že prieskumy pracujú s nejakou štatistickou chybou a rozostupy medzi viacerými opozičnými stranami sú veľmi tesné, ale najmä pre štruktúru podporovateľov tejto koalície. Je medzi nimi veľké množstvo nerozhodnutých a váhajúcich voličov, ktorí sa zvyknú rozhodovať až tesne pred voľbami a vedia aj prekvapiť.

Je tu však ešte jeden problém. Mnoho pravicových voličov si pri čítaní správ o predvolebnom spojenectve strany Nova a Obyčajných ľudí určite položilo otázku, či toto má byť tá alternatíva, ktorá dokáže Roberta Fica a Smer odstaviť od dlhoročného vládnutia. Predstavme si situáciu, že koalícia Lipšic – Matovič bude po voľbách skutočne druhou najsilnejšou politickou stranou a pravica ako celok získa dostatok hlasov na zostavenie vlády. Táto koalícia by teda logicky mala nominovať premiéra a bola by na nej aj najväčšia váha zodpovednosti za fungovanie novej vlády. So všetkými komplikovanými vyjednávania, hľadaním kompromisov, zákulisnými dohodami a nevyhnutnými politickými obchodmi. Otázka teda znie: Dokázalo by rôznorodé zoskupenie okolo Igora Matoviča zvládnuť úlohu lídra komplikovanej koaličnej vlády tak, aby sa táto vláda po roku nerozsypala?

Z toho, čo Igor Matovič doteraz v politike predviedol, vyplýva, že by to mohol byť veľký problém. A to je popri všetkých pozitívach asi ten najväčší hendikep nového spojenectva.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite