Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obyčajný Brak!

.juraj Kušnierik .názory

Posledný májový víkend bude v Pisztoryho palácii BRaK. Bratislavský knižný festival. Jeho témou bude exil a samizdat, hviezdnymi hosťami budú Jurij Andruchovyč, Peter Repka, Patrik Ouředník, Plastici a vlastne aj Egon Bondy.

Juraj Kušnierik

Písať kto, kde a kedy vstúpi, aké budú workshopy, diskusie, čítačky, divadlá, filmy a koncerty nemá zmysel. Všetko je zhrnuté a v prehľadnom programe rozvrhnuté na stránke festivalu.

Napísať, naopak, treba toto: všetky dôležité veci v kultúre sa rodia a žijú z nadšenia pár ľudí, ktorí nečakajú na to, že niekto (napríklad štát) im to, po čom túžia zabezpečí. Tak vznikla Pohoda aj Konvergencie, Galéria Nedbalka aj Stará tržnica, Mestské zásahy či, povedzme Denník N alebo týždenník .týždeň.

Tak vznikali od roku 1990 kvalitné vydavateľstvá a kníhkupectvá. A tak pred dvoma rokmi Ferči Malík a Peter Michalík prišli s nápadom zorganizovať stretnutie menších vydavateľstiev. Pôvodne išlo o alternatívu ku komerčnému knižnému trhu v Inchebe, no ukázalo sa, že Bratislavský knižný festival sa nemusí vymedzovať voči ničomu a nikomu, lebo práve v týchto menších vydavateľstvách nevznikajú iba knihy, ale skutočne v nich žije literatúra.

Nultý ročník v KC Dunaj sa podaril, nasledoval oficiálny prvý, už v Pisztoryho paláci. Okrem množstva krásnych kníh zo Slovenska, Čiech či, napríklad, z Ukrajiny a ešte krajších ľudí, ktorí tieto knihy vydávali, ilustrovali, graficky spracovávali, prekladali a často aj písali. Okrem toho všetkého ešte aj výstavy, workshopy, debaty, čítačky – jednoducho všetko, čo má správny festival, čiže sviatok, mať.

Druhý ročník bude na tom istom mieste tento víkend (29.-31. máj 2015). Prominentným hosťom bude Jurij Andruchovyč, pravdepodobne najvýznamnejší súčasný ukrajinský spisovateľ. Vo výborných slovenských prekladoch Valerija Kupku máme jeho dve skvelé knihy: Rekreácie a Moskoviáda. Jurij sa pritom na BraKu predstaví aj ako muzikant so svojim súborom Karbido. Z Nemecka príde Osamelý bežec Peter Repka, z Prahy autor vychytenej (mám chuť napísať, že “kultovej”) Europeany Patrik Ouředník, zo Zimbabwe – cez nórsky Stavanger – príde Chenjerei Hove, zo SND sa príde na BRaK kuknúť večne mrzutý múdry skeptik Rudo (Danielovia Majling, Fischer a Žulčák ho predstavia “naživo”), o Bondym bude debatovať Martin Machovec, Laco Teren a Michal Hvorecký, film o sebe samom uvedie Vráťa Brabenec, sobotňajšie raňajky budú s Evou Turnovou. Áno, aj Plastici zahrajú (v piatok večer v A4). O svojej práci budú rozprávať skvelí slovenskí a českí ilustrátori a knižní dizajnéri...

BRaK je sviatok kníh a ľudí, čo ich majú radi. Za každou knihou, za každým vydavateľstvom stoja pritom celkom obyčajní ľudia, ktorí nečakali na to, kým ich milované knihy niekto napíše a vydá. Urobili to sami. Podobne ako Ferči, Peter a ich kolegovia z tohto (ne)obyčajného BraKu.

Slová_FM s Ferčim a Petrom si môžete vypočuť tu.

Všetko dôležité o festivale BRaK nájdete tu.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite