Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Náš najväčší sebaklam za posledných desať rokov

.fero Múčka .názory

Toto ste počuli tisíc razy: Slovensko je krajina s lacnou prácou

Fero Múčka

A väčšinou ste to počuli vyslovené v rozhorčenom tóne, ako dehonestujúci fakt. S dodatkom, že máme byť krajinou založenou na znalostnej ekonomike a nie na lacnej práci.

Pre tých, ktorí to považovali za dehonestujú vec, máme dobré správy. Podľa posledných dát z Eurostatu sme dnes najdrahšia pracovná sila v regióne, v prepočte na pracovnú hodinu. Tak sa nám to podarilo, a to aj bez toho, aby sme museli vybudovať znalostnú ekonomiku. Akurát, že čo ďalej?

Mantra o Slovensku ako o krajine s naveky lacnou pracovnou silou bol najväčší sebaklam, ktorým sme sa chlácholili za posledných desať rokov. Vďaka nej názoroví lídri, akademici a analytici uverili, že ako krajina s lacnou pracovnou silou si môžeme dovoliť zvyšovať cenu práce cez dane a odvody. Výsledok je, že dnes máme ako krajina najvyššiu nezamestnanosť v regióne a prácu viac zaťaženú daňami a odvodmi skoro najviac v regióne, hoci všetci tu majú oveľa nižšiu nezamestnanosť (skoro o polovicu).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite