Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lobista Fico

.marek Vagovič .názory

Firma blízka údajnému mecenášovi Smeru Jozefovi Brhelovi chce na Slovensku postaviť vodnú elektráreň za 1,2 miliardy eur. Za megainvestíciu na úrovni Gabčíkova už pritom dvakrát loboval premiér Robert Fico.

Marek Vagovič

Vodná elektráreň s výkonom až 560 megawattov by mala vzniknúť v katastrálnom území Ďubákovo a Ipeľský Potok (okres Poltár). Pre porovnanie: dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach majú výkon 880 megawattov. O projekte vodnej elektrárne na Ipli hovoril prvýkrát v apríli 2013 vicepremiér pre investície Ľubomír Vážny (Smer): „Štát dotiahne enviremontálne a majetkovoprávne problémy, zabezpečí územné rozhodnutie a potom sa doprojektovanie a výstavba medzinárodne vysúťaží.“

Vážny odhadol výšku investície na 1,2 miliardy eur, čo je na úrovni vodného diela Gabčíkovo (stálo o sto miliónov viac). Podľa neho by mala byť elektráreň na Ipli financovaná formou PPP projektu. „V takom prípade je však nevyhnutné, aby štát garantoval elektriny, čo je základný problém tohto projektu,“ upozornil Vážny. Okrem toho: recesia v eurozóne znížila ceny, takže aj dopyt po elektrine výrazne klesol. V novembri 2013 sa však do projektu vodnej elektrárne na Ipli osobne vložil premiér Robert Fico.

.čínsky investor

Po schôdzke s čínskym premiérom Liom Kche-čchiangom v Bukurešti totiž potvrdil, že do projektu by mali vstúpiť aj čínski investori. „Komunikácia medzi slovenskými a čínskymi firmami o vodnej elektrárni je veľmi intenzívna,“ citoval Fica denník Pravda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite