Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež, Róbert Bezák a my

.štefan Hríb .názory

​​Pápež František prijal Róberta Bezáka. Päť strohých slov, za ktorými však vidno veľkú duchovnú drámu Slovenska.

Štefan Hríb

Pápež František je v úrade dva roky. Od začiatku prekvapoval skromnosťou, civilnosťou a pokorou. Bolo to natoľko nové, že ešte aj viacerí katolícki pozorovatelia mu to nevedeli celkom uveriť, a radšej ho podozrievali z populizmu.
Dva roky na to dali dostatočnú odpoveď.
Ale prirodzená skromnosť, civilnosť a pokora nie sú Františkove najväčšie tromfy. Najväčším tromfom tohto pápeža je jeho veľké srdce. A nemyslím tým vôbec krásu jeho vlastného charakteru. Myslím tým Toho, ktorý vo Františkovom srdci robí pred očami celého sveta už dva roky nové a nové divy.
V novom čísle .týždňa sme priniesli dva texty, v ktorých hľadáme odpoveď na otázku, či je Františkov trvalý záujem o chudobných a najmä jeho opakovaná kritika viacerých podôb kapitalizmu prejavom jeho ľavicovosti. Michael Novak a Fero Múčka prichádzajú k veľmi zaujímavým uzáverom. Keď sme sa však pre tieto dva texty a obálku s pápežom rozhodli, vôbec sme netušili, že samotný František k nim ešte niečo silné dodá.
Minulý štvrtok sa pápež stretol s prezidentom Andrejom Kiskom. Vypočul ho, porozumel a niečo mu priateľsky naznačil. A nečakane už na druhý deň prijal Róberta Bezáka.
Neviem presne, čo si pápež s arcibiskupom povedali. A neviem ani to, či to bude znamenať koniec slovenskej cirkevnej nelásky voči jej neférovo odstrčenému služobníkovi, a či sa teda skončí jeho duchovné vyhnanstvo. O tom skôr pochybujem.

Ale už samotné piatkové prijatie a rozhovor tých dvoch mužov vyzerá na ďalší míľnik veľkej drámy slovenskej katolíckej cirkvi. Navyše: prítomnosť a veľká osobná angažovanosť českého kardinála Vlka v celom procese rehabilitácie stavia pasivitu slovenských biskupov do nepríjemného, no pravdivého svetla.

Poviem to takto: Pápež František našiel vo svojom srdci priestor pre človeka, ktorý u nás, u seba doma, priestor stratil. Ale ak vo Františkovom srdci kraľuje Ten, čo robí takéto divy lásky, a asistuje mu pri tom český kardinál Vlk, kto to vlastne kraľuje v tom našom, slovenskom, formálne najmä katolíckom srdci?

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite