Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Revolúcia zhora

.filip Olšovský .názory

Minulý týždeň bola svetu pompézne predstavená nová služba umožňujúca počúvanie hudby cez internet. Volá sa Tidal a debata o jej budúcnosti je záživná aj pre hudobného laika.

Filip Olšovský

So streamovacími službami sme na Slovensku boli vždy trochu pozadu. Holubičí pocit v nás dlho podporovalo švédske Spotify, ktoré prinieslo veľa muziky za málo peňazí na stredoeurópsky trh až koncom roka 2013. Populárna videotéka Netflix iba nedávno oznámila dátum príchodu do našich končín (údajne už v nasledujúcom roku). Keď sa tak vo svete minulý týždeň rozhorela debata o novom fenoméne menom Tidal, Slovensko obletela širokým oblúkom. Na našu škodu.

Diskurz, ktorý Tidal opätovne spustil, sa stal pre mnohých otravným súborom klišé o klesajúcich ziskoch hudobníkov a generácii, ktorá si odvykla za hudbu platiť. Všetky premenné existujú ďalej, ubúda len nepreverených riešení. Takmer každý rok sa objaví minimálne jedno zázračné a finálne, ktoré má ambíciu prinavrátiť aspoň časť zo zlatých rokov hudobného priemyslu. To ostatné za svoju pridanú hodnotu považuje najmä vysokú (nekomprimovanú) kvalitu hudobných súborov a menoslov hviezd, ktoré stoja za jeho chrbtom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite