Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

​Na východe Ukrajiny sú náboženské čistky

.jozef Majchrák .názory

Poľský novinár a politológ Andrzej Grajewski cestuje na východ Ukrajiny často. Okrem vojny a utrpenia s ňou spojeného, si všíma aj to, ako tam funguje náboženský život.

Jozef Majchrák

.aká je dnes situácia na východe Ukrajiny z pohľadu náboženského života?

Dochádza tam k náboženským čistkám. V tejto chvíli v oblastiach pod kontrolou proruských separatistov nefunguje žiadna iná farnosť, okrem farností  Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu.  Na vysvetlenie treba povedať, že na východe Ukrajiny sú dve silné pravoslávne cirkvi: Ukrajinská pravoslávná cirkev Moskovského patriarchátu (autonómna súčasť Ruskej pravoslávnej cirkvi) a Ukrajinská pravoslávna cirkev Kyjevského patriarchátu, ktorá presadzuje nezávislosť na Moskve. Práve pravoslávni biskupi, ktorí patria pod Kyjevský patriarchát boli z týchto území vyhnaní. Rovnako sú vyháňaní aj gréckokatolícki kňazi. Odísť musel aj gréckokatolícky biskup z Donecka. Jeho úrad bol obsadený separatistami a zapečatený. Nefungujú ani rímskokatolícke farnosti, ľudia sú bez kňazov. Treba povedať, že z týchto oblastí odišlo aj veľa veriacich: pravoslávnych Kyjevského patriarchátu, gréckokatolíkov, rímskych katolíkov. Takže tá čistka sa deje akoby na dvoch úrovniach, odchádzajú kňazi aj veriaci. Opustiť región muselo aj veľa protestantských pastorov, ktorí boli v tejto oblasti veľmi aktívni. Dvoch z nich v Slovjansku zavraždili separatisti.

.sú tieto čistky spontánne, alebo ich niekto organizuje?

Je to organizované. Veľmi aktívni sú najmä kozáci, ktorí sem prišli po vzniku Doneckej ľudovej republiky. Rozohnali napríklad pokojnú modlitbu protestantov a rímskych katolíkov za mier na Ukrajine a uväznili pastora Sergeja Kosiaka, ktorý ju organizoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite