Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zbrane a Ukrajina

.jaroslav Daniška .názory

Výzva na vojenskú pomoc Ukrajine je cestou do slepej uličky. Tejto krajine treba pomôcť inak.

Tento blog je reakciou na výzvu českých a slovenských intelektuálov, politikov a novinárov, ktorú podpísali aj viacerí naši kolegovia. Zdieľame s nimi jedno východisko a jeden záver, že Rusko je agresor a Ukrajina obeť, ktorej treba pomôcť. Nemyslíme si však, že dodávky zbraní sú tou správnou formou pomoci.

Rusko má vo vojne s Ukrajinou navrch v dvoch oblastiach: v zbraniach a v propagande.

Lenže aj Ukrajina má v niečom prevahu. Má na svojej strane EÚ. Najväčšou slabosťou Ruska je preto ekonomika.

Toľko východiská, poďme k samotnej polemike.

Viac ako stovka signatárov v svojej výzve píše: „Už dávno nastal čas na poskytnutie účinnej a rozsiahlej vojenskej pomoci napadnutej Ukrajine.“

Pomôcť Ukrajine so zbraňami by malo závažné dôsledky pre Ukrajinu, aj pre Rusko, a tiež pre všetky zúčastnené krajiny. Fakticky by to bolo tiché vyhlásenie vojny Rusku. Naša otázka preto znie: Nepoškodíme tým Ukrajine ešte viac?

Po prvé, o možnosti dodávok zbraní ukrajinskej armáde sa samozrejme už dlhšie a pomerne intenzívne diskutuje. Aj v tejto debate ale zaznievajú zásadné argumenty proti. Také, ktoré sa nedajú odbaviť len mávnutím ruky, alebo označením ich nositeľov za pokračovateľov appeasementu, či dokonca zakuklených podporovateľov Putinovho režimu.

Nejde pritom primárne o vyjadrenia politikov. Aj keď možno bude užitočné, aby jeden politický výrok na tomto mieste zaznel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite