Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo znamená 21 percent

.jaroslav Daniška .názory

Voliť prišli v zásade ľudia, ktorí chodia v nedeľu do kostola. To "v zásade" znamená, že prišli samozrejme aj iní, a malá časť z tých, ktorí chodia do kostola ostala doma. V podstate možno povedať, že tento výsledok zodpovedá reálnemu postaveniu slovenského katolicizmu v našej spoločnosti. Pri pohľade na krajinu sa mapa účasti prekrýva s mierou praktizovaného náboženstva.

Postoje k otázkam referenda s náboženskou vierou priamo nesúviseli (čo ukázali veľmi podobné postoje medzi veriacimi a ateistami, viď prieskum Focusu pre Sme), napriek tomu sa praktizované náboženstvo ukázalo ako hlavný faktor, ktorý ovplyvnil účasť. A to nebude náhoda. Samozrejme, prieskumy ukázali, že v krajine je ďaleko väčšia väčšina podporujúc ciele Aliancie za rodinu a táto väčšina cez víkend nezmenila názor, ukázala však, že pre ňu táto téma nestojí tak vysoko, aby merala cestu za referendovou urnou.

Aj to môže mať časom svoje dôsledky. Najskôr však vysvetlenie. Prečo je to tak?

Je to pomerne jednoduchá vec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite