Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svojka – slovo roka 2014?

.elena Akácsová .názory

Depardírovať, vape, pussy, normcore, Krymnaš, bae, Götz sei dank, Bahnsinnig. To je len zopár slov, ktoré charakterizujú svet roka 2014. Čo charakterizuje Slovensko roka 2014?

Elena Akácsová

Nič tak nevystihuje uplynulý rok, ako novotvary, ktoré sa objavili v médiách, či už klasických alebo na sociálnych sieťach. Vyhlasovanie Slova roka sa robí v rôznych jazykoch, na rôznych platformách, rôznymi viac či menej reprezentatívnymi spôsobmi, ale v princípe to vždy vypovedá o tom, čím žila tá ktorá krajina a čo hýbalo celou spoločnosťou. Ale tiež to veľa vypovedá o flexibilite a životaschopnosti jazyka a zmysle pre humor jeho používateľov.

Oxfordský slovník z novotvarov za najsignifikantnejšie slovo roka 2014 vyhlásil sloveso vape, resp. vaping (pred rokom to bolo slovo selfie). Vape je sloveso odvodené od slova vaporizér a znamená teda inhalovať paru z elektronickej cigarety. Neviem, či sa na Slovensku ujme sloveso vapovať a vapovanie, my sme si pred dvoma rokmi, keď sme s Jurom Malíčkom do .týždňa o tomto trende písali, vypomohli zloženinou e-fajčiť, e-fajčenie. To sa však ľahko môže pomýliť s ofajčením, i keď na naše pomery by to bolo snáď výstižnejšie slovo roka ako vapovať.

Na šortliste spolu s vapovaním bolo aj ďalších šesť novotvarov: bae (mládežnícky výraz pre frajera či frajerku), budtender (predavač v obchode s marihuanou – reakcia na jej legalizovanie vo viacerých štátoch USA), contactless (bezkontaktný – odrážajúci mohutný nárast možností platiť kartou či mobilom bez toho, žeby ste niekde niečo museli zastrkávať), indyref (škótske referendum o nezávislosti), normcore (hipsteri sú nenávratne out, módny trend je, resp. v roku 2014 bol, nosiť normálne, obyčajné „nemódne“ oblečenie) a slacktivism (

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite