Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V priateľskom duchu svätca a sultána

.lukáš Krivošík .názory

Islamský štát popravil japonského rukojemníka. V Európe po teroristických útokoch vo Francúzsku zatiaľ pokračujeme v diskusiách o vzťahu islamu a extrémizmu. Čo nám v tejto situácii môže povedať príklad odvážneho katolíckeho svätca spred 800 rokov?

Lukáš Krivošík

Aj vtedy išlo o jedno z tých období, kedy svet islamu a kresťanstva zase raz skrížili zbrane. Niekedy na začiatku jesene 1219, počas piatej križiackej výpravy, sa František z Assisi vybral za egyptským sultánom Malíkom al-Kamilom. Chcel, aby vladár počul evanjelium, pričom zakladateľ rehole františkánov bol pripravený na všetko - v krajnom prípade dokonca zomrieť ako mučeník kresťanskej viery.

Návšteva svätca u sultána sa odohrala po jednej bitke medzi križiakmi a moslimami. Je možné, že František nebol po priblížení sa k ich líniám zabitý vojakmi len preto, že ho považovali za posla. Detaily ohľadne jeho návštevy sa líšia. No isté je, že sultán ho prijal vľúdne a s Františkom podľa všetkého viedol učenú debatu, v akých sa vyžíval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite