Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môj vianočný knižný zoznam

.elena Akácsová .názory

Pamäti náčelníka Apačov, o živote slúžok v Pýche a predsudku, tri veľmi zvláštne dievčatá, veľa psychopopu aj príručka ako nechutne zbohatnúť napísaná vo forme románu.

Elena Akácsová

Práve som sa vrátila z Artfora s veľkým balíkom kníh. Bola som aj v Martinuse aj v Pante a všade som videla množstvo vystresovaných ľudí. Viacerí kamaráti mi od poličiek zúfalo telefonovali. Všetci hľadajú niečo, do čoho sa dá začítať hneď po odbalení darčekov, nie je to žiadna jadrová fyzika, ale ani to neuráža vkus a inteligenciu darcu a obdarovaného. Tu sú moje tipy:

Prečítané. Najprv dve knihy, ktoré som už prečítala a môžem ich odporučiť s ľahkým srdcom.

Jennifer Eganová: Hrad (Odeon, 2014)
Prvotina autorky, ktorá za ďalšiu knihu Návštěva bandy rváčů (moja recenzia) získala Pulitzera. Začína to ako gotický román, dávnou rivalitou dvoch bratrancov, ale čoskoro sa dostaneme celkom inam a k celkom iným veciam a hrdinom. Hrad je temnejší ako Rváči, už tu je prítomná autorkina výborná štylistika, nehanebné preskakovanie medzi žánrami a literárne experimenty, ktoré však nie sú samoúčelné a a nie sú ani na úkor príbehu a čitateľského zážitku.

Austin Kleon: Ukaž, co děláš! 10 způsobů jak sdílet svou kreativitu a být objeven (Jan Melvil publishing, 2014)
Jeho predošlú knižku Kraď jako umělec (recenzia) som rozdala všetkým tvorivým kamarátom, odporúčam ju každému, kto čokoľvek vytvoril alebo chce vytvoriť. Novinka od neho je rovnako graficky krásna knižka, vtipne a svižne napísaná, i keď zaujímavých myšlienok je v nej pomenej a dali by sa zhrnúť do odporúčania: čokoľvek robíš, zdieľaj to ešte v procese tvorby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite