Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

​Nesrovnal prichádza, Paška odchádza

.jozef Majchrák .názory

Aj keď výsledky komunálnych volieb budú viaceré politické strany interpretovať ako svoj jednoznačný úspech, platí, že v spoločnosti silnie volanie po novom type politiky.

Jozef Majchrák

Pravica sa musí zmeniť, tak znie odkaz voličov z komunálnych volieb. Voliči z väčších miest nechcú žiť v červenej krajine, ale nevyhovuje im ani stranícka ponuka opozičnej pravice. Taký je odkaz z Košíc, kde napriek dodatočnej celonárodnej kampani proti Pavlovi Paškovi prehral Rudolf Bauer (KDS s širokou podporou pavicových strán), ale aj z Trnavy, Trenčína či Bratislavy.

Rudolf Bauer reprezentuje najslušnejšiu podobu pravice, aká tu za dvadsať rokov bola. Je neskorumpovaný, kompetentný a ešte v župných voľbách koncom minulého roka sa mu prekvapivo dobre darilo, keď s prehľadom v košických obvodoch porazil Zdenka Trebuľu zo Smeru.

Nezávislý Peter Bročka z hipsterským imidžom porazil v Trnave s obrovským rozdielom 2:1 rovnako Jána Žitňanského z KDH a podporou všetkých relevantných pravicových strán, ako aj kandidáta Smeru Bystríka Stanka. Bročka pôsobí neľavicovo, zaujal komunálnymi aktivitami zdola a sviežim imidžom. Jedno aj druhé pôsobí autentickejšie a silnejšie ako pravicové značky. Jeho bicykel, klobúčik a briadka sa môžu ľahko stať symbolom toho, že pravica nepotrebuje ani tak zmenu ideí, ako zmenu niečoho podstatne ťažšieho: mentality.

V Trenčíne vyhral Richard Rybníček, nezávislý kandidát, ktorý je síce hodnotovo jasne definovaný konzervatívec, ale nie je členom žiadnej strany. V meste, ktoré pred ním dostala na hranicu bankrotu práve pravica (v spolupráci s HZDS), Rybníček drasticky šetril, napriek tomu však s prehľadom zvíťazil. Rybníček pred časom pre .týždeň povedal, že uvažuje o ďalšej podobe slovenskej pravice, a teda svojom možnom angažovaní, úspech vo voľbách mu na podobné angažovanie dáva dodatočný mandát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite