Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nežná revolúcia v mojej hlave

.elena Akácsová .názory

V aktuálnom vydaní .týždňa máme výbornú reportáž s aktérmi Novembra na miestach, kde sa písali naše nové dejiny. Pripomenulo mi to moju vlastnú nežnú revolúciu. Pamätáte sa, kedy a kde sa udiala tá vaša?

Elena Akácsová

V hlave každého z nás, čo zažil aspoň časť dospelého života za socializmu, sa revolúcia udiala v rôznom čase. U niekoho dávno pred oficiálnym termínom, u iného na Národní tříde práve v ten osudný deň, u niekoho až niekoľko dní, týždňom či rokov po ňom. A u niekoho možno ani nikdy neprebehla.

Bol neskorý večer niekoľko dní po tom, ako to celé vypuklo. S kolegyňou som čakala na preplnenej chodbe v sídle VPN (Verejnosti proti násiliu) na Ventúrskej na niekoho kompetentného. Potrebovali sme poradiť, ako sa zbaviť dobre zorganizovaných komunistov, ktorí sa nám votreli do podnikovej bunky VPN a chceli nám vnútiť svoju verziu petície. Petície z podnikov a škôl mali vtedy podporiť niekoľkobodové požiadavky demonštrantov, najmä však mali dokázať, že ide o skutočnú revolúciu, nielen o vystúpenie hŕstky protispoločenských živlov organizovaných zo zahraničia, ako vtedy hlásala komunistická propaganda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite