Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

​Dobrý deň. Som technický kandidát.

.jozef Majchrák .názory

V Rusku, či na Ukrajine je pojem technický kandidát bežnou súčasťou politickej publicistiky. To, že u nás tomu tak nie je, ešte neznamená, že sa tu tento jav nevyskytuje.

Jozef Majchrák

Najskôr stručné vysvetlenie o čo vlastne ide. Technický volebný kandidát je človek, ktorému nejde o to, aby bol niekde zvolený a robil reálnu politiku, ale je  nástrojom volebného marketingu. Jeho úlohou je odobrať hlasy niektorému zo silných kandidátov a pomôcť tak jeho politickej konkurencii. Vlastne je to taký nájomný žoldnier, ktorý chce zo svojej volebnej účasti vytrieskať iný ako politický profit.

V jednom ukrajinskom politologickom texte som dokonca kedysi čítal veľmi nuansovitú analýzu takýchto účelových volebných kandidátov. Rozlišovala medzi technickými kandidátami, ktorí sú pasívni a slúžia len na to, aby niektorí silní hráči prostredníctvom ich kandidatúry obsadili viac miest vo volebných komisiach, a aktívnymi takzvanými „technologickými“ kandidátmi. V tomto prípade už ide o ľudí s väčším politickým výtlakom, ktorých poháňajú v zásade dva motívy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite