Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

​Odpoviete mi, pani Dubovcová?

.jozef Majchrák .názory

Na druhý deň potom, ako Aliancia za rodinu odovzdala podpisy za referendum, zverejnila ombusmanka Jana Dubovcová právne stanovisko k jeho obsahu.

Jozef Majchrák

Tvrdí, že takto formulované otázky by mohli byť v rozpore s ústavou. Kľúčovou argumentačnou časťou jej analýzy je nasledujúca pasáž:

 „Z obsahu niektorých referendových otázok, ktoré sú uvedené vo vašej žiadosti, sa ukazuje väzba na konkrétne náboženstvo a táto väzba sa javí ako veľmi silná. Ak sa Slovenská republika neviaže na žiadnu ideológiu ani náboženstvo, tak potom tieto otázky je možné z ústavnoprávneho hľadiska spochybniť. Hodnotiť otázky z hľadiska ústavnosti však môže iba ústavný súd a iba za podmienky, že o to požiada ústavou určený orgán, čiže prezident Slovenskej republiky.

 Ak by sa tak nestalo a ústavný súd by o tom nerozhodoval, tak áno, niektoré formulácie otázok, tak ako sú uvedené vo vašej žiadosti o zaujatie stanoviska k pripravovanému tzv. referendu o ochrane rodiny, by mohli byť v rozpore so zásadou rovnakého zaobchádzania a ich realizácia v praxi by mohla vytvoriť diskriminačné podmienky pre časť spoločnosti“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite