Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O ústave bez emócii

.jozef Majchrák .názory

Vo verejnej diskusii, ktorá predchádzala schváleniu novely ústavy, dominovali dve témy. V obidvoch sa trochu zbytočne strašilo a preháňalo.

Jozef Majchrák

Prvá bola politická. KDH muselo čeliť masívnej kritike, že dohodou so Smerom uzavrelo s touto stranou politický sobáš, ktorý sa po ďalších parlamentných voľbách spečatí spoločným vládnutím. Druhá téma bola obsahová a súvisela s previerkami sudcov. Mnohé médiá, sudcovia a mimovládne organizácie predkladateľom vyčítali, že tento inštitút môže byť zneužitý na odstavenie nepohodlných sudcov. Skúsme sa na obidve tieto témy pozrieť s chladnou hlavou.

Bratanie sa KDH so Smerom

Pre KDH je ústavná definícia manželstva témou už desať rokov. Bola to priama reakcia na širšie trendy na Západe, zasahovanie EÚ do tejto témy a skúsenosti ministrov Palka a Lipšica na Európskej rade. Prvý takýto zákon napísal pre KDH Radoslav Procházka a podpísali ho vtedy spolu Palko, Lipšic, Hrušovský a ďalší poslanci KDH.  Tento zákon bol na jar 2006 vyradený z programu schôdze. Druhýkrát bol predložený o tri roky neskôr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite