Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do Poľska za vojnou

.lukáš Krivošík .názory

Letná dovolenka nemusí mať výlučne podobu leňošenia na pláži. Práve náš severný sused môže byť vzhľadom na pohnuté dejiny vďačným cieľom pre úzku skupinu cestovateľov so zvláštnym záujmom o nedávnu vojnovú históriu.

Lukáš Krivošík

Poľsko v minulom storočí zažilo veľa utrpenia ako krajina, geograficky vtiesnená medzi hitlerovské Nemecko a Stalinov Sovietsky zväz. Keď sa vezme počet mŕtvych v porovnaní s celkovým obyvateľstvom, náš severný sused patril k druhou svetovou vojnou najzdevastovanejším krajinám na svete.

Lenže sedem desaťročí po oslobodení sú pamätníky vtedajšieho obdobia aj cieľovou stanicou zvláštneho segmentu cestovného ruchu. Určite takých ľudí vo svojom okolí poznáte (hoci nejde len o nich): V knižnici majú desiatky kníh o druhej svetovej vojne, s Churchillovým niekoľkozväzkovým dielom na čestnom mieste. Možno zbierajú nábojnice alebo vojenské helmy z tohto obdobia (prípadne ich napodobeniny). Na výlet idú na veľkú nevôľu manželky a detí do múzea SNP v Banskej Bystrici alebo si pozrieť prvorepublikové pohraničné opevnenia za Bratislavou. A na internete pod článkami o vojne mudrujú, že onen partizán predsa nestrieľal z okna na treťom, ale na štvrtom poschodí...

Slovenskom sa tiež prehnala vojna, no ak ste skutočný fanatik do dejín obdobia rokov 1939 až 1945 a chcete takpovediac dýchať históriu na mieste, kde sa varila, Poľsko ponúka neopakovateľné miesta. O štyroch z nich je tento článok. Z toho dve majú aj pozoruhodný slovenský rozmer.

Pamätník a múzeum Auschwitz-Birkenau

V Nemecku je bežné, že žiaci chodia na školské exkurzie koncentračných táborov ako Dachau alebo Buchenwald. Cieľom je preventívne formovať prostredníctvom poznania histórie mladých, aby nedopustili opakovanie podobných vecí. Na Slovensku síce múzeum na mieste bývalého koncentračného tábora nemáme, no Osvienčim, najväčší a najznámejší nacistický vyhladzovací tábor, sa nachádza len necelých 60 kilometrov na sever od slovenských hraníc.

Čo sa dá napísať o mieste, ktoré Ján Pavol II. nazval „Golgotou moderného sveta“? Osvienčim je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO a len vlani ho navštívilo 1,3 milióna ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite