Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo majú spoločné matriošky a šúpoľové bábiky?

.elena Akácsová .názory

Ak si myslíte, že v oboch prípadoch ide o ľudové umenie, tak ste vedľa jak tá jedľa. O oboch týchto veciach panuje u nás a v Rusku podobný idealistický mýtus.

Elena Akácsová

Včera v diskusii u Havrana o našej národnej identite na RTVS spomenula Zora Jaurová šúpolové bábiky a prítomných spoludiskutujúcich prekvapila, že nejde o žiaden ľudový výrobok. Myslím si, že autorov si treba ctiť a poznať, vyhrabala som preto jeden svoj starý text na túto tému:

Čo majú spoločné matriošky a šúpoľové bábiky? Ak si myslíte, že v oboch prípadoch ide o ľudové umenie, o prastaré ľudové hračky, o dôkaz umu, fortieľu a zmyslu pre krásu našich resp. ruských predkov, tak ste vedľa jak tá jedľa. Ale triafate sa v tom, že o oboch týchto veciach panuje u nás a v Rusku podobný idealistický mýtus.

Matrioška so šúpoľovou bábikou majú spoločné to, že oboje sú výtvorom profesionálneho umelca nedávnej minulosti a po uvedení na trh zľudoveli. Ľudovým umením sú síce inšpirované, ale len veľmi okrajovo.

V prípade šúpoľky bola inšpiráciou len strohá písomná zmienka v odborných prameňoch, že slovenské matky kedysi zhotovovali pre svoje deti jednoduché bábiky, ktoré mali telo zo šúpolia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite