Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetci klameme. Tak trošku. Večer viac. V Británii menej.

.elena Akácsová .názory

Ľudský sklon - byť morálne flexibilný - je univerzálny. Dobrá správa je, že za istých okolností sa tento náš sklon dá eliminovať, zlá správna je, že existuje veľa faktorov, ktoré našu schopnosť výrazne zhoršujú.

Elena Akácsová

Načo sú na dverách zámky a gule, keď stačí pomerne jednoduchý nástroj a trochu šikovnosti a väčšina dverí sa otvorí? Zámky na dverách sú tam preto, aby čestní ľudia ostali čestní. Asi tak jedno percento ľudí by do cudzích dverí nevošlo, ani keby boli roztvorené dokorán a na stole boli hory bankoviek. Jedno percento ľudí sa vždy pokúsi vylomiť každú zámku a niečo ukradnúť. Zvyšok ľudí je čestných, pokiaľ sú na to vhodné podmienky a pokušenie nie je príliš veľké. Zámky nás teda neochránia pred odhodlanými zlodejmi, ale pred prevažne čestnými ľuďmi, ktorý by mohli mať pokušenie vyskúšať naše dvere, ak by nemali zámku. K tomuto záveru došiel Dan Ariely, profesor psychológie a behaviorálnej ekonómie na Dukovej univerzite po množstve zaujímavých experimentov, ktoré zhrnul vo svojej najnovšej knihe Ako klameme ostatných aj sami seba (Premedia, 2014, v origináli vyšlo ako (Honest) Truth About Our Dishonesty). O knihe som písala v aktuálnom čísle .týždňa v článku Klamem? Všetci klamú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite