Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trnkov klon

.marek Vagovič .názory

O niekoľko dní bude parlament voliť špeciálneho prokurátora. Ak sa ním znovu stane Dušan Kováčik, bude to hotová katastrofa. Tento človek už zrejme zastavil viac politicky citlivých káuz ako Dobroslav Trnka.

Marek Vagovič

Dňa 7. apríla 2014 som poslal na Generálnu prokuratúru (GP) 15 otázok. Zaujímalo ma, ako rozhoduje špeciálny prokurátor Dušan Kováčik – to znamená, koľko prípadov mal pridelených od roku 2004, koľko podal obžalôb, koľko trestných stíhaní zastavil, prerušil a podobne. Dňa 17. apríla 2014 mi prišla z GP hrozivá štatistika: Kováčik riešil za desať rokov, odkedy je vo funkcii, celkove 110 káuz. Dodnes rozhodol v 91 prípadoch, 19 káuz je stále živých.

A teraz čítajte pozorne: za desať rokov podal Kováčik len 12 obžalôb! Ešte horšie vyzerá číslo o počte trestných stíhaní, ktoré zastavil – 59. Okrem toho predbežne uzavrel 10 prípadov prerušením trestného stíhania. Prokuratúru som v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám požiadal aj o zoznam káuz, v ktorých zastavil Kováčik trestné stíhanie – v tejto veci mi však GP nevyhovela.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite