Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový .týždeň: Rád zostavím vládu

.juraj Kušnierik .názory

V novom .týždni, ktorý je v predaji od pondelka, 5. mája, si môžete okrem iného prečítať:

Juraj Kušnierik

Po prekvapivo dobrom výsledku v prezidentských voľbách sa rozhodol založiť novú stranu Sieť. Sebavedomo hovorí, že chce po ďalších voľbách nahradiť Smer a zo Slovenska postupne spraviť Rakúsko. "Rád zostavím vládu," hovorí Radoslav Procházka vo veľkom rozhovore v novom .týždni.

Súčasnému človeku to znie ako kuriózna ozvena stredoveku. Keď je reč o svätcoch, predstaví si akési rozprávkové bytosti bez ľudských vlastností. No aj dnes je veľa ľudí, dokonca vzdelaných a úspešných, ktorí sú svätosťou fascinovaní. A v živote svätcov vidia dokonca osobnú výzvu. Svätcom, je venovaná téma, svätorečenému pápežovi Jánovi Pavlovi II. je venovaný fotopríbeh.

Keď sa povie "slovenský punk", okamžite si predstavíme Zónu A, ktorá v týchto dňoch oslavuje 30. narodeniny. Pozreli sme sa na zaujímavý, odvážny, no v poslednej dobe aj značne kontroverzný príbeh tejto dôležitej slovenskej kapely.

Ukrajinské duo Zapaska vydalo svoj prvý veľký album v slovenskom vydavateľstve Slnko Records. V súčasnosi je na česko-slovenskom turné, v utorok, 6. mája Kontur uvedie do života v bratislavskom Gorila Urban Space. S Janou a Pašom sme sa rozprávali o hudbe aj o situácii v ťažko skúšanej Ukrajine.

Michaela Mojžišová bola nadšená z recitálu poľského tenoristu Piotra Beczalu, Zuzane Mojžišovej sa páčil dokuemnt Sacro GRA, keďže na konferencii By Design sa bude hovoriť aj o hudbe a dizajne, vybrali sme šesť najlepších obalov albumov slovenských kapiel, rozlúčili sme sa s nešťastnou speváčkou Ivetou Bartošovou.

Len malé percento ľudí sú notorickí klamári a podvodníci, rovnako malé percento sú ľudia čestní až do morku kostí, ktorí by nepodviedli nikdy v ničom. Všetci ostatní sme slušní ľudia, ktorí klameme len tak trošku. To preto, aby sme získali nejaký prospech, ale zároveň nestratili o sebe mienku, že sme čestní ľudia. Toto tvrdenie opakovane dokazuje Dan Ariely vo svojej najnovšej knihe Ako klameme, ostatných aj sami seba. V .lifestyle o tejto knihe a našej pozoruhodnej schopnosti byť morálne veľmi flexibilní píše Elena Akácsová.

V rozhovore do rubriky Sedem cností a nerestí režisér Juraj Nvota na seba prezradil, že rád hrá na klavír, aj keď chodil poza hudobnú školu a nikdy sa nenaučil nvoty, ehm, noty. Tiež to, že je režisér, ktorý nekričí, nerád na seba púta pozornosť a tak odvšadial odchádza bez rozlúčenia. Jeho posledným pokušením sú poľské umelohmotové šindle, ktoré potrebuje na drevenicu a sú oveľa lacnejšie ako drevené.

Jozef Koleják na poslednej strane .týždňa odporúča artičoky. Je s nimi trochu babračka, ale je to lahôdka, navyše liečivá na rôzne neduhy bonvivánov.

V novom .týždni je toho, samozrejme, oveľa viac.

V mene celej redakcie vám prajem príjemné čítanie.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite