Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šesť nominácií a tri Novinárske ceny

.elena Akácsová .názory

V pondelok sme mali v .týždni hneď niekoľko dôvodov oslavovať.

Elena Akácsová

Nielenže naši traja kolegovia Andrej Bán, Juraj Kušnierik a Marek Vagovič mali okrúhle narodeniny, ale ďalší naši kolegovia priniesli na oslavu hŕbu zarámovaných diplomov z tohtoročného odovzdávania Novinárskej ceny. Tešia nás o to viac, že tento rok spolu s našimi kmeňovými ľuďmi sme do súťaže prihlasovali aj príspevky od externých spolupracovníkov .týždňa a aj tieto príspevky u poroty zabodovali.

Takže tu sú naše nominácie a víťazi:

Najlepšia fotografická aktualita
víťaz: Boris Németh, Z rozvodneného Dunaja sa stala atrakcia, .týždeň
Autor oslovil porotu prístupom k téme povodní. Subjektívnym pohľadom priblížil záujem ľudí o povodeň, ktorí sledujú jej priebeh a dopady.
nominácia: Boris Németh, Relikvie Don Bosca, .týždeň
Kolekcia fotografií vypovedá o súčasnom konzervatívnom Slovensku. Spiritualita a duchovno sú dôležité hodnoty, ktoré sú dnes často oproti konzumu v oslabení.

Najlepšia fotografická reportáž
víťaz: Zuzana Halánová, Daniel Laurinc, Vždy budem tvoja mama, .týždeň
Ide o vizualizáciu citlivej témy. Z fotografie je cítiť empatiu autorov k rodinám, ktorých zložitú životnú situáciu zachytávali. Je dôležité poukázať aj na inovatívny spôsob, akým autori vyobrazili realitu.

Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra
nominácia: Natália Ložeková, Vladári 2013, .týždeň
Ide o kvalitné spracovanie vychádzajúce z tradícií fotorealizmu. Porota oceňuje vysokú profesionalitu a kvalitu karikatúry porovnateľnú so špičkovou medzinárodnou úrovňou.

Najlepší rozhovor v printových médiách
nominácia: Martin Hanus, Jozef Majchrák, Sudcovia zmenili charakter štátu, .týždeň
Autori veľmi dôkladne a výstižne poukázali na znepokojivé prepojenie politiky a súdnictva.
nominácia: Martin Mojžiš, Učiteľ nesmie vysvetľovať, .týždeň
Autor pútavým spôsobom priblížil alternatívny a inovatívny prístup k výučbe matematiky, ktorý by mohol byť základom reformy školstva kdekoľvek na svete. Rozhovor môže byť sám osebe inšpiráciou pre všetkých učiteľov aj žiakov.

Najlepšia reportáž v printových médiách
nominácia: Martin Hanus, Jozef Majchrák, Andrej Bán, Bystrické dni hnevu, .týždeň
Reportáž otvára závažnú tému vzostupu extrémizmu a reflektuje šok slovenskej spoloč­nosti z výsledku volieb. Text prináša dobrý vhľad do duše kotlebovcov, svedčí o zlyhaní tradičných politických strán a o klesajúcej dôvere v demokratický systém.

Cena Asociácie vydavateľov tlače
nominácia: Martin Mojžiš, Učiteľ nesmie vysvetľovať, .týždeň

Najlepší rozhovor, beseda, diskusia v elektronických médiách
víťaz: Štefan Hríb, Karol Sidon: Svet rabína (časť 2), Večer pod lampou, RTVS
Porota udeľuje cenu za originálne vedenie rozhovoru, v ktorom moderátor dokázal nájsť k hosťovi cestu a pre divákov odkryť aj doteraz neznáme časti života a pocity inak veľmi známeho respondenta. Moderátor je v rozhovore svojmu hosťovi partnerom, pričom sa nesnaží opanovať priestor. Porota oceňuje aj umenie využívať v rozhovore pomĺk a ticha. Hoci ide v tomto žánri o rizikovú metódu, v uvedenom prípade ju moderátor zvládol v prospech rozhovoru a teda aj divákov.

Do 10. ročníka súťaže Novinárska cena 2013 sa prihlásilo 319 autorov so 486 príspevkami. Odborné poroty vybrali tri až päť nominácií v každej z 15 kategórií a následne rozhodli o víťazoch. Všetky víťazné a nominované príspevky, zloženie porôt a zoznam členov Rady súťaže nájdete na www.novinarskacena.sk.

Práce prihlásené do kategórií Česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra, Najlepšia reportážna fotografia a Najlepšia fotografická aktualita budú od 13. mája do 13. júna 2014 prístupné verejnosti na výstave NO COMMENT v OPEN Gallery na Baštovej 5 v Bratislave. V novembri 2014 sa predstavia na výstave v Prahe. 

Všetkým víťazom i nominovaným, súperom i kolegom gratulujeme! 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite