Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nový .týždeň: Nemôžem sklamať

.juraj Kušnierik .názory

V novom .týždni, ktorý je v predaji od pondelka, 7. apríla, si môžete okrem iného prečítať:

Juraj Kušnierik

"Chcem, aby mi ľudia dôverovali, že konám v ich záujme, nie v záujme strán či finančných skupín. Naozaj verím tomu, že ak sa toto podarí, tak potom sa vytvorí spoločenský tlak, ktorý rozhýbe vecami. Samozrejme, viem, že sa musím veľa naučiť. Obklopím sa špičkovými ľuďmi, ktorých budem počúvať," povedal nám v úplne prvom novinovom rozhovore novozvolený slovenský prezident Andrej Kiska. A povedal toho ešte oveľa viac. Napríklad, že nemôže sklamať.

Po vlaňajšom brutálnom zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou čelila polícia ostrej kritike. Nedávno však policajti profesionálne zasiahli na futbalovom štadióne v Huncovciach, kde miestni Rómovia napadli miestnych nerómskych futbalistov. Ako má vlastne polícia postupovať v náročnom prostredí rómskych komunít? Kolegovia Andrej Bán, Tomáš Prištiak a Jozef Majchrák hľadali odpoveď na "mieste činu," teda v Huncovciach.

Pätnásteho apríla by 40 rokov mal skladateľ a klavirista Marek Brezovský. V júni uplynie 20 rokov od jeho smrti spôsobenej predávkovaním heroínom. V týchto dňoch prichádza do slovenských kín film Patrika Lančariča Hrana, 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Marek za svoj krátky život zložil množstvo hudby a ovplyvnil mnohých hudobníkov. Prinášame rozsiahly článok o tomto mimoriadne talentovanom, no vnútorne rozorvanom človeku, v ktorom naňho spomínajú jeho priatelia, spoluhráči a spolužiaci.

Film Slovensko 2.0 bude mať premiéru 10. apríla v kinách a o pár dní neskôr v televízii. Ide o pozoruhodný projekt, na ktorom sa podieľa 10 slovenských režisérov, reflektujúcich svojim spôsobom nielen 20 rokov Slovenska, ale aj 20 rokov svojich životov. O filme sme sa rozprávali s producentskou dvojicou Zora Jaurová a Mátyás Prikler.

Autá pre futbalové mamičky (soccer moms), tak sa medzi športovými novinármi hovorí mierne hanlivo crossoverom, autám, ktoré sú krížencami osobných a terénnych áut. Novinári sa môžu smiať, ale na Slovensku sa objavujú crossovery medzi desiatkou najpredávanejších áut, v USA tvoria štvrtinu predaných áut. Michael Kasarda sa pozrel na to, ako sa tomuto auto-mičurinstvu darí.

Po tom, ako roboti vytlačili ľudí z fabrík, si brúsia zuby aj na strednú triedu, dokonca aj novinári sú v ohrození. Ktoré povolania sú v ohrození a ktoré v suchu, rozoberá Alexander Mravčák.

Kameraman Richard Krivda na Febiofeste odpremiéroval dva filmy s Martinom Šulíkom a Viliamom Gruskom, chystá sa točiť s Fedorom Gálom. Už tretí rok robí pre ČT Ostrava Dejiny československého undergroundu. Stojí za kamerou, ale pokojne by mohol byť aj pred ňou. Elene Akácsovej sa v rubrike Sedem cností a nerestí priznal, ako fajčil od siedmich rokov Letky, ako mu sestra ufaklila prst a ako sa s bez prsta dá získať biometrický pas.

Jozef Koleják na poslednej strane provokuje pôstiacich sa škvarkami.

V mene celej redakcie vám prajem príjemné čítanie.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite