Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Radšej ríša zla ako regionálna mocnosť

.marína Gálisová .názory

Zásada, že protivníkovi treba vzdať rešpekt, by mala byť v zahraničnej politike samozrejmosťou. Podceniť protivníka môže byť nebezpečné. A povedať mu do očí „podceňujem ťa“, môže byť osudové.

Marína Gálisová

Keď Ronald Reagan v roku 1983 označil Sovietsky zväz za ríšu zla, urobil tým omnoho viac, než by sa na prvé počutie zdalo. Jasne definoval protivníka v studenej vojne. Vyjadril, že boj proti tomuto protivníkovi má priam metafyzický rozmer. A protivníkovi tým vzdal rešpekt, takmer mu polichotil. Rozhodne vyslal do Kremľa správu: vieme, kto ste, chápeme, že ste nebezpeční, uznávame vašu silu. Ale nezastrašíte nás.

Keď Barack Obama v jednej zo svojich prvých oficiálnych reakcií na krymskú – a ukrajinskú – krízu vyhlásil, že Rusko je len regionálna mocnosť, ktorá svojimi krokmi na Kryme nedáva najavo silu, ale slabosť, tiež urobil omnoho viac, ako by sa na prvé počutie zdalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite