Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový .týždeň: Pred finále

.juraj Kušnierik .názory

V novom .týždni, ktorý je v predaji od pondelka, 24. marca, si môžete okrem iného prečítať:

Juraj Kušnierik

"Máte zaujímavé voľby," hovorí v rozhovore s Evou Čobejovou a Štefanom Hríbom jeden z najlepších českých novinárov Tomáš Němeček. Z médií odišiel vlani, keď Lidové noviny kúpil Andrej Babiš, dnes je právnikom psychiatrickej nemocnice v Bohniciach, a píše stĺpčeky pre .týždeň. Z odstupu vidí Slovensko originálne. Kiskovým víťazstvom vo volebnom finále si nie je istý. A o Jánovi Čarnogurskom hovorí: "Bol by to veľký čin, keby Ján Čarnogurský ku Krymu povedal: Tak toto už nie, dosť. Vladimír Putin bol človek, ktorému som veril, ale týmto u mňa skončil. To by bol čin! Ale toho už nie je schopný."

O tom, či sa Robert Fico stane prezidentom, rozhodne najbližšiu sobotu najmä konzervatívny volič na severe Slovenska. Reportéri .týždňa Martin Hanus a Jozef Majchrák preto navštívili Oravu a Kysuce, dva susediace regióny, ktoré v prvom kole prezidentských volieb veľmi prekvapili.

Andrej Bán a Juraj Kušnierik sa na Visegrádskom filmovom fóre, ktoré organizujú študenti Filmovej a televíznej fakulty VŠMU stretli so švajčiarskym dokumentaristom Christianom Freiom. Rozprávali sa s ním o jeho filme Vojnový fotograf (o Jamesovi Nachtweyovi), ale aj o zničených sochách Buddhov, o vesnírmej turistike a o láskou spôsobenej nespavosti v New Yorku. Sú to totiž všetki témy ďalších Christianových filmov.

Daniel Hevier zaznamenal v seriáli Ústne svedectvá slovenskej literatúry spomínanie Ivana Čičmanca, spisovateľa a prekladateľa, žijúceho v nórskom Osle. Tomáš Slaninka píše o novom albume St. Vincent, Juraj Kušnierik predstavuje držiteľa Radio_Head Award za prínos do slovenskej hudby. Kto to je si prečítate v tlačenom .týždni.

Vo štvrtok prichádza do našich kín film Spika Joneza ovenčený Oscarom za pôvodný scenár Ona (Her). V lifestyle nás inšpiroval k niekoľkým otázkam. Môže vzniknúť počítačový systém, ktorý bude od človeka nerozoznateľný? A môže dosiahnuť takú úroveň, že človeka dokonca predčí? Odpoved na tieto otázky sa snaží nájsť Alex Mravčák v článku Kam zájde umelá inteligencia? František Gyáfráš k tomu vo svojej recenzii na film dodáva otázku, či je také ťažké predstaviť si, že sa do aj zamilujeme?

Zakladateľ Inštitútu pre verejné otázky a čerstvý laureát Ceny Dominika Tatarku Martin Bútora v rubrike Sedem cností a nerestí prezradil Elene Akácsovej, že je notorický zberač – zbiera nielen bylinky a černice, ale aj témy a ľudí. Z byliniek robí čaj, z černíc kompóty, z tém knihy a z ľudí spojencov.

Na poslednej strane .týždňa sa scenárista Jozef Koleják raduje, že huby z východnej Ázie húževnatce jedlé alias šitake už konečne dorazili aj do našich obchodov a to nielen sušené ale aj čerstvé.

V mene celej redakcie vám prajem príjemné čítanie!

PS: V Bratislave práve prebieha filmový festival Febiofest. Jeho program nájdete tu. Po niektorých projekciách budú diskusie s tvorcami, ktoré budú moderovať redaktori .týždňa.

Konkrétne:

Po projekcii filmu Felvidék - Horná zem 25. marca o 16.30 v Kine Mladosť bude s režisérkou Vladislavou Plančíkovou a s ďalšími tvorcami filmu diskutovať Jozef Majchrák.

Po projekcii filmov Prvá. Magda Husáková - Lokvencová a Blues pre sólo matky 25. marca o 19.00 v A4 s režisérkami Zuzanou Liovou a Ivetou Grófovou diskutovať Juraj Kušnierik.

26. marca o 23.00 po projekcii filmu Hrana v A4 bude s tvorcami filmu o Marekovi Brezovskom debatovať Juraj Kušnierik.

Po projekcii filmu Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov 26. marca o 20.30 v Kine Mladosť bude s producentom filmu Marianom Urbabom diskutovať Martin Hanus.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite