Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako poraziť Fica

.martin Hanus .názory

Posledné týždne priniesli dve prekvapivé správy. Prvá správa – Robert Fico si čoraz viac uvedomuje, že v druhom kole je poraziteľný. Druhá správa – časť protificovského tábora si neuvedomuje, ako nenávidenému premiérovi pomáha k víťazstvu.

Aj posledný prieskum Focusu musel volebný štáb na Súmračnej vážne znepokojiť: Robertovi Ficovi agentúry stabilne prognózujú pod 40 percent. Len na pripomenutie, Ivan Gašparovič získal v prvom kole prezidentských volieb roku 2009 takmer 47 percent. Už v januári som na tomto mieste písal, prečo môže Fico dopadnúť podstatne horšie než model Gašparovič 2009, ktorý v druhom kole nedal šancu vtedajšej opozičnej kométe Ivete Radičovej.

Ficove víťazstvo či prehra závisí najmä od toho, ako sa jeho súper vyhne nastraženým pascám. Takže najskôr k súperovi, lebo od neho sa všetko odvíja. Zdá sa, že ním bude Andrej Kiska. Podaktorí síce ešte veria na schwarzenbergovský efekt v prípade Milana Kňažka, ale tu je skôr želanie otcom myšlienky. Aj keby Kňažko zajtra zahviezdil v dvoch hlavných prezidentských debatách na RTVS a Markíze, už zrejme nevymaže svoju veľkú chybu, že kandidatúru oznámil príliš neskoro. Navyše, okolo Karla Schwarzenberga vznikol krátko pred prvým kolom hotový ošiaľ, postavila sa za neho Praha, mládež, intelektuálna a umelecká elita. Nič v tejto podobe sa s Kňažkom pár dní pred voľbami nespája. Aj keby mu zajtrajšie diskusie vyšli nad očakávanie (teda oveľa lepšie než nedeľná debata na TA3, kde splynul v diskusnej šedi), hneď po nich sa začína volebné moratórium. Na schwarzenbergovský efekt tak nie je čas ani priestor.

Od volebnej soboty bude aktuálna otázka zrejme nasledovná: môže byť Kiska v druhom kole silnejším súperom Smeru než pred piatimi rokmi Iveta Radičová? Odpoveď: áno, pokiaľ nespraví chybu a nezabudne na konzervatívnych voličov, na ktorých sa chladnokrvne zameral postkomunista Fico.

Zrekapitulujme si hlavné voličské skupiny, ktoré budú stáť proti sebe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite