Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako počúvať Becka

.peter Bálik .názory

Od Losera až po Sound and Vision. Keď si pustíme obe videá, je to neuveriteľné, ale je to ten istý človek. Isté veci sa na Beckovi nemenia. Nestarne, pozrite sa na jeho tvár a stále vie prísť s niečim výnimočným, dôkazom je aj jeho nový album Morning Phase, ktorému v novom .týždni venujeme celú stranu. A ešte jedna dôležitá vec – Beck je dôkazom, že ak hudobník nestratí detskú radosť z hrania, môže robiť sviežu hudbu v ktoromkoľvek veku.

Peter Bálik

Loser

Je viem, je to trápne, ale táto pesnička v prehľade jeho tvorby nesmie chýbať. Pravdou je, že ju najprv nechcel vydať, pretože sa mu zdala úplne nezaujímavá, ale nakoniec ho prehovoril jeho producent.


Rowboat

Johnny Cash nahral v roku 1996 druhý album z jeho americkej série, kam naspieval aj Beckovu pesničku Rowboat. Bolo to malé prekvapenie, pretože na debute Mellow Gold (1994) nikdy nevyšla, ale až po čase som zistili, že Beck vydal aj dva lo-fi folkové albumy na malej nezávislej značke, o ktorých sme v čase bez "internetov" nemali potuchy. Originál Rowboat sa nachádza na albume Stereopathetic Soulmanure (1994).

The New Pollution

Druhý album u veľkej značky Odelay (1996) bol Beckovým umeleckým a komerčným triumfom, za ktorý dostal aj dve Grammy, ale pravdou je, že ho jeho nahrávacia firma najprv nechcela vydať, lebo sa jej zdal nekomerčný. Nakoniec sa z neho len v USA predalo viac ako 2 milióny kusov. Oproti Mellow Gold sa Odelay vyznačuje oveľa sofistikovanejším zvukom a ukazuje Becka ako majstra zvukových a harmonických koláží, ktorý dokáže vytvoriť piesne z rôznych nasamplovaných zvukov. Neskôr sa ukázalo, že Beck dokonca ovplyvnil aj Boba Dylana, ktorý podľa jeho vzoru chcel nahrať album Time Out Of Mind. Beckov singel The New Pollution spája v sebe popovú ľahkosť šesťdesiatich rokov s elektronikou 90.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite